ΥΠΟΙΚ: Τρεις αλλαγές που βελτιώνουν τις σχέσεις επιχειρήσεων-εφορίας

Tο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τροποποιήσεις οι οποίες ως επί το πλείστον αποσκοπούν στην αλλαγή της σχέσης των επιχειρήσεων με την εφορία. Οι παρεμβάσεις του υπουργείου ετοιμάζονται σε τρία πεδία που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα προβληματικά για τις επιχειρήσεις και τη σχέση τους με τη φορολογική διοίκηση καθώς επιδρούν αρνητικά στην καθημερινή λειτουργία τους.

Ωστόσο από τις αλλαγές αναμένεται να ωφεληθούν και τα φυσικά πρόσωπα για τις φορολογικές τους συναλλαγές καθώς και για τις περιπτώσεις που έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο του φορολογικού ελέγχου.

Οι τρεις τροποποιήσεις-αλλαγές:

Πιο συγκεκριμένα οι τρεις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο αφορούν τους τομείς των προστίμων και της φοροδιαφυγής, τις προϋποθέσεις προκειμένου να δίνεται ευκολότερα το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και τέλος, η αντικατάσταση των τιμολογίων με πλήρως ηλεκτρονικά τιμολόγια.  

– Η πρώτη αλλαγή αφορά τις παρεμβάσεις στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις για τις φορολογικές παραβάσεις και τη φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα σημερινά πρόστιμα και οι προσαυξήσεις δεν εξασφαλίζουν υψηλή εισπραξιμότητα με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται συνεχώς νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Στον αντίποδα, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προτάσσουν ως παράδειγμα της αποτυχίας των σημερινών φορολογικών προστίμων, την μεγάλη επιτυχία της ρύθμισης για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει πληρωμή του φόρου που αναλογούσε στο έτος της αποκάλυψης της φορολογητέας ύλης με μια προσαύξηση που ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να ξεπεράσει και το 30%. Με το σημερινό καθεστώς προστίμων η συνολική βεβαίωσης για αποκάλυψη φορολογητέας ύλης μπορεί να φθάσει ακόμη και το 120% και φυσικά από πολλούς δεν πληρώνεται.

– Η δεύτερη αλλαγή την οποία επεξεργάζεται το υπουργείο αφορά τις προϋποθέσεις προκειμένου να δίνεται ευκολότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει όλες οι προϋποθέσεις για την έκδοση ενημερότητας όπως η ελάχιστη διάρκεια της και το ποσό των οφειλών που δικαιολογούν την έκδοσή της. Παράμετροι που επανεξετάζονται είναι η μηνιαία ή διμηνιαία διάρκεια της ενημερότητας καθώς και η μη έκδοσή της σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών έως 30 ευρώ.

– Τέλος το υπουργείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο να αλλάξει το σύστημα των τιμολογίων και να αντικατασταθεί με πλήρως ηλεκτρονικά τιμολόγια τα οποία μέσω της διασύνδεσης των φορολογικών μηχανών με το taxis θα επιτρέψει την κατάργηση των σημερινών συγκεντρωτικών καταστάσεων (ΜΥΦ) οι οποίες έχουν αποδειχθεί μεγάλος γραφειοκρατικός βραχνάς για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ