To IQOS αλλάζει τις συνήθειες των καπνιστών και επιστημονικά

Η Philip Morris International Inc. (PMI) δημοσίευσε την τελευταία της Επιστημονική Ενημέρωση για τα προϊόντα που δεν παράγουν καπνό τσιγάρου, μια τακτική δημοσίευση σχετικά με τις ερευνητικές της προσπάθειες για την ανάπτυξη και την αξιολόγηση μιας σειράς προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου, εναλλακτικών των τσιγάρων.

Η ΡΜΙ θέσπισε το πρόγραμμα αξιολόγησης πολλαπλών σταδίων εφαρμόζοντας διεθνώς αποδεκτά επιστημονικά και ποιοτικά πρότυπα βασιζόμενα στις ίδιες αρχές με το σχέδιο κατευθυντήριων οδηγιών της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) του 2012. Το κύριο άρθρο  περιγράφει κάθε στάδιο του προγράμματος αξιολόγησης και συνοψίζει βασικά αποτελέσματα υποστηρικτικών δεδομένων. Περιλαμβάνεται μια επισκόπηση των περισσότερων από 30 μελετών που σχετίζονται με τα Ηλεκτρονικά Θερμαινόμενα Προϊόντα Καπνού. Η PMI υπέβαλε τα εν λόγω αποδεικτικά στοιχεία στην FDA υπό μορφή αίτησης για προϊόν καπνού τροποποιημένου κινδύνου.

Σύμφωνα με την έκθεση (την οποία ολόκληρη μπορείτε να βρείτε εδώ), τα Ηλεκτρονικά Θερμαινόμενα Προϊόντα Καπνού, περιέχουν έως και 95% λιγότερα επιβλαβή χημικά προϊόντα σε σχέση με τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού, ενώ σε μετρήσεις εσωτερικού χώρου, τα μόνα παραγόμενα στον αέρα συστατικά που μετρήθηκαν ήταν νικοτίνη και Αιθανάλη και αυτά σε χαμηλότερα του επιτρεπτού ορίου επίπεδα. 

Καταναλωτικές αντιλήψεις και συμπεριφορά

Στην έρευνα της PMI πήραν μέρος πάνω από 10.000 συμμετέχοντες οι οποίοι αποτελούνταν από ενήλικες καπνιστές, ενώ η έκθεση του προϊόντος σε μη καπνιστές δεν τους ώθησε να αρχίσουν το κάπνισμα. Το 39% των καπνιστών που δοκίμασαν το iQos έδειξαν πρόθεση να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν προκειμένου να ελαττώσουν το κάπνισμα και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν παραδοσιακά καπνικά προϊόντα, ενώ 15% από τους συμμετέχοντες άρχισαν να το χρησιμοποιούν αποκλειστικά.

Ο καθηγητής Manuel Peitsch, Γενικός Επιστημονικός Διευθυντής της PMI, εξηγεί: «Αναπτύξαμε ένα παγκοσμίου κλάσης πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης, προκειμένου να αξιολογήσουμε επιστημονικά τη δυνατότητα μείωσης του κινδύνου που έχουν τα προϊόντα που δεν παράγουν καπνό τσιγάρου. Σε κάθε στάδιο της αξιολόγησης των EHTP, παρατηρήσαμε σημαντική μείωση της έκθεσης σε μια σειρά επιβλαβών χημικών ουσιών και του πιθανού κινδύνου, σε σύγκριση με τα τσιγάρα. Καθώς το πρόγραμμά μας διέπεται από διαφάνεια, θέτουμε τα αποδεικτικά στοιχεία μας στη διάθεση τρίτων, προς έλεγχο.»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ