Γ. Στουρνάρας: “Πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση αλλιώς θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα”

Μιλώντας στην 2η Ευρω-Αραβική διάσκεψη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, επισήμανε τους κινδύνους που υπάρχουν για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, παρά τις θετικές ενδείξεις που καταγράφονται και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Γ. Στουρνάρα είναι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας και να ψαλιδίσει τις ελπίδες της χώρας στην έξοδο της στις αγορές.

Παρατήρησε πάντως ότι «οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή αποφέρουν καρπούς». «Οι ανισορροπίες των δημόσιων οικονομικών και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχουν πλέον διορθωθεί, σημαντικές μεταρρυθμίσεις που χρόνιζαν έχουν υλοποιηθεί, η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε και ο τραπεζικός τομέας διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «η οικονομία  βρίσκεται πλέον σε ανάκαμψη και οι ρυθμοί ανάπτυξης επιταχύνονται».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας ο Γ. Στουρνάρας επανέλαβε πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί περίπου 1,7%,ενώ για τα 2018 και 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί σε 2,4% και 2,7% αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις έχουν σαν προϋπόθεση την συνέχιση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. 

Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε την πεποίθηση του πως “η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε ελκυστικό προορισμό επενδύσεων», καθώς «η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή». Κι αυτό, όπως είπε, διότι η Ε.Ε θα συνεχίσει την αυστηρή παρακολούθηση στο πλαίσιο της εποπτείας που θα υπάρχει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όπως ήδη προβλέπεται για τα κράτη-μέλη που υπάγονται σε πρόγραμμα και έχουν σχετικά υψηλό δημόσιο χρέος.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέροντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ΜΕΔ έχουν αρχίσει και υποχωρούν κάτι που οφείλεται κυρίως σε διαγραφές. Ωστόσο τόνισε πως οι τράπεζες θα πρέπει να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στην διάθεση τους και να επιταχύνουν την πώληση τους. 

Για την επιτάχυνση αυτή, ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ