Επιχορηγήσεις 50 εκατ. ευρώ για εξαγωγές μέσω ΕΣΠΑ

Έως και 50.000 ευρώ επιδότηση μπορούν να αντλήσουν μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις στα πλαίσια του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ “Επιχειρούμε έξω”. Σκοπός της δράσης είναι η υποστήριξη των μικρών έως μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έδρα στην Ελλάδα , για την συμμετοχή τους σε εκθέσεις που διοργανώνονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό με σκοπό την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των προϊόντων τους. 

Το σύνολο του προϋπολογισμού της δράσης αυτής είναι 50 εκατ. ευρώ, ενώ η προκήρυξη αναμένεται μέχρι το τέλος του 2017.

Επιλέξιμες δαπάνες
Επιλέξιμες ανά κατηγορία είναι οι ακόλουθες δαπάνες για συμμετοχή των δικαιούχων σε εμπορικές εκθέσεις εκτός ελληνικής επικράτειας:

  • Κόστος συμμετοχής και κόστος καταχώρισης/εγγραφής στον κατάλογο της έκθεσης.
  • Έξοδα μετακίνησης και διαμονής των εκπροσώπων της επιχείρησης που θα συμμετέχουν σε κάθε εμπορική έκθεση.
  • Ενοίκιο περιπτέρου, κόστος κατασκευής/διαμόρφωσης αυτού και ενοικίαση απαιτούμενου εξοπλισμού π.χ. οπτικοακουστικός εξοπλισμός για τις ανάγκες προβολής.
  • Κόστος αποστολής και επιστροφής των εκθεμάτων (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους ασφάλισης αυτών).
  • Αμοιβές εξειδικευμένων εξωτερικών συνεργατών απαραίτητων για τη διαχείριση/λειτουργία του περιπτέρου (π.χ. διερμηνέας, φύλακας περιπτέρου κ.λπ.).

Επιλέξιμες, επίσης, είναι οι δαπάνες παροχής υπηρεσιών παρακολούθησης και διαχείρισης της υλοποίησης, σύμφωνα με το άρθρο 18 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού 651/2014 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να αφορούν στο χρονικό διάστημα από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.
  • Δεν αποτελούν συνεχή ή περιοδική δραστηριότητα ούτε συνδέονται με τις συνήθεις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης, όπως π.χ. τακτικές υπηρεσίες παροχής φορολογικών και νομικών συμβουλών ή διαφημιστικές υπηρεσίες. Πιθανές δαπάνες διαμονής, μετακίνησης και λοιπές δαπάνες ταξιδιών των συμβούλων περιλαμβάνονται στη συνολική αμοιβή τους και δεν είναι επιλέξιμες ως διακριτές δαπάνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ