Η Κίνα προωθεί τις ξένες επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και άρση των περιορισμών αναφορικά για τις ξένες επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό της τομέα προωθεί η Κίνα με σκοπό την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Zhou Guankhao δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, πως σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο οι ξένες επιχειρήσεις θα μπορούν να κατέχουν έως και το 51% των μετοχών σε κοινές εταιρείες που αφορούν επενδυτικά κεφάλαια, χρεόγραφα ή προθεσμιακά συμβόλαια. Το πλαφόν αυτό θα καταργηθεί σταδιακά σε μία τριετία.

Οι περιορισμοί για επενδύσεις σε κινεζικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικές εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού θα αρθούν, δήλωσε ο Zhou, αναλύοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ σε χθεσινή συνάντηση.

Μετά από τρία χρόνια, οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να κατέχουν έως και το 51% των μετοχών σε κοινές εταιρείες ασφαλειών ζωής, ενώ το πλαφόν αυτό θα καταργηθεί σε μία πενταετία.

επιπλέον ανήγγειλε πως οι δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων θα μειωθούν “με έναν κατάλληλο ρυθμό” και οι περιορισμοί για ξένες επενδύσεις σε εταιρείες παραγωγής αυτοκινήτων νέας ενέργειας θα χαλαρώσουν στις ζώνες ελεύθερου εμπορίου μέσα στο επόμενο έτος.

Επιπλέον θα αρθούν οι επιβαρύνσεις στα τελωνεία, καθώς θα εφαρμόζεται η ίδια πολιτική ΦΠΑ για τα εγχώρια και εισαγόμενα αποξηραμένα δημητριακά για απόσταξη.

Από τις ΗΠΑ ζητήθηκε να χαλαρώσουν τους ελέγχους στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με βάση το άρθρο 15 του Πρωτοκόλλου για την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να αντιμετωπίζουν δίκαια τους Κινέζους επενδυτές στην αμερικανική αγορά, να προωθήσουν τη διαδικασία για την αίτηση άδειας της China International Capital Corporation Limited στις ΗΠΑ και να είναι συνετές αναφορικά με τα μέτρα διόρθωσης στο εμπόριο.

Η Κίνα έχει συντάξει χρονοδιαγράμματα και οδικούς χάρτες για περαιτέρω άνοιγμα, λίγο μετά την έκθεση προς το 19ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον περασμένο μήνα, η οποία έκανε σαφές ότι η χώρα θα χαλαρώσει σημαντικά την πρόσβαση στην αγορά της, δήλωσε ο Zhou.

Παραπέμποντας σε μία αρχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο Zhou είπε ότι η απόφαση για τη χαλάρωση της πρόσβασης των ξένων επενδυτών στον χρηματοπιστωτικό τομέα της θα ισχύει για όλες τις χώρες, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε στη συνάντηση των ηγετών της Κίνας και των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ