Και η Vespa στο “χορό” των ηλεκτρικών οχημάτων!

Ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της Piaggio ότι ετοιμάζει την πρώτη της ηλεκτροκίνητη μοτοσυκλέτα, εμφανίζεται στο σαλόνι μοτοσυκλέτας του Μιλάνο με ένα πρωτότυπο, το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2018 με τις προπαραγγελίες να ανοίγουν την Άνοιξη. 

Η Vespa Elettrica  θα έχει αυτονομία 100 χιλιόμετρα, ενώ όπως συμβαίνει σε όλα τα ηλεκτρικά οχήματα, η εμβέλεια εξαρτάται από τον τρόπο οδήγησης που θα κάνει ο χρήστης. Κι ενώ βέβαια η εμβέλεια δεν συγκρίνεται με αυτή της μικρής Vespa Primavera, ο κινητήρας των 50cc της οποίας την κινεί για 280 χιλιόμετρα, η Piaggio λέει πως η Elettrica θα είναι πιο γρήγορη από την αδερφή της ενώ οι μηδενικές εκπομπές καυσαερίων την καθιστούν το ιδανικό όχημα πόλης. 

05_Elettrica

Η Elettrica θα φορτίζεται στις σπιτικές πρίζες και για να φορτίσει τελείως θα χρειάζεται τέσσερις ώρες. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, κάτι που αποτελεί πάντα τον καθοριστικό παράγοντα όσον αφορά το κόστος συντήρησης ενός ηλεκτρικού οχήματος, είναι περίπου 10 χρόνια ή περίπου 60.000 χιλιόμετρα, ενώ η Piaggio προειδοποιεί πως μετά από 1.000 κύκλους φόρτισης η μπαταρία θα αποδίδει το 80% των αρχικών της δυνατοτήτων. 

Για όσους θεωρούν τα νούμερα της Elettrica ασθενικά, η Piaggio θα κυκλοφορήσει την έκδοση Χ, με αυξημένη εμβέλεια στα 200 χιλιόμετρα και μεγαλύτερη ζωή μπαταρίας. 

02_Elettrica

Από τεχνολογικής άποψης η Elettrica θα εφοδιάζεται με μια οθόνη TFT 4,3 ιντσών στη θέση του παραδοσιακού καντράν η οποία θα παρουσιάζει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον οδηγό. Φυσικά θα υπάρχει ομώνυμη εφαρμογή για το smartphone, μέσω της οποίας ο ιδιοκτήτης της Elettrica θα μπορεί να ελέγχει και να προβάλει τα μηνύματα και τις εισερχόμενες κλήσεις του.  Επίσης θα μεταδίδει διαγνωστικές υπηρεσίες για την κατάσταση της βέσπας καθώς και σύστημα εντοπισμού της στο χάρτη. 

Με τη χρήση blutooth οι αναβάτες θα μπορούν ν α έχουν πρόσβαση στη μουσική του smartphone τους, ενώ η Piaggio θα κυκλοφορήσει και ένα ειδικό κράνος μαζί με την Elettrica, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. 

Στα χαρτιά, η Elettrica δείχνει να είναι μια σοβαρή αξιοπρεπής προσπάθεια από την Piaggio, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τον ανταγωνισμό της κατηγορίας των ηλεκτρικών σκούτερ, αντίθετα προσθέτει στην κατηγορία λίγο από την Ιταλική φινέτσα και την διάσημη αύρα που συνοδεύει το όνομα Vespa. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ