Η Ρουμανική Banca Transilvania “τονώνει” το τραπεζικό σύστημα της Μολδαβίας

Η Banca Transilvania της Ρουμανίας ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αποκτήσει ποσοστό άνω του 39% στη Victoriabank, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Μολδαβίας. Σε ανακοίνωσή της χθες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) επιβεβαίωσε την εξαγορά.

Σημειώνεται, πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ένας ξένος τραπεζικός επενδυτής εισέρχεται στην αγορά της Μολδαβίας από το 2007. Όπως ανέφερε σε δελτίο τύπου η EBRD, (η οποία κατέχει μειοψηφικό ποσοστό στην τράπεζα της Μολδαβίας) η Banca Transilvania ζήτησε την έγκριση της εξαγοράς από τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών και άλλες αρμόδιες αρχές της Ρουμανίας και της Μολδαβίας.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αύξησε το μερίδιό της στο 27,5% πέρυσι σε μία κίνηση για την αποκατάσταση της αποτελεσματικής εταιρικής διακυβέρνησης και την προσέλκυση ενός ισχυρού στρατηγικού επενδυτή στη Victoriabank.

Ως αποτέλεσμα της προγραμματισμένης επένδυσης, η Banca Transilvania και η EBRD θα κατέχουν από κοινού το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στη Victoriabank. Απώτερος σκοπός τους είναι η μελλοντική εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Μολδαβικής τράπεζας.

Σημειώνεται πως η Banca Transilvania είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα σε συνολικά assets, στη Ρουμανία με την EBRD ως μέτοχο από το 2001. Οι μετοχές της ήταν κατά 0,47% υψηλότερες στα 2,13 lei την Τετάρτη στις 1002 CET στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου BVB, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ