Ο ιδιοκτήτης της Agrokor συνελήφθη στο Λονδίνο

Εντοπίστηκε και συνελήφθη τελικά στο Λονδίνο ο ιδιοκτήτης της Κροατικής Agrokor Ίβιτσα Τόντοριτς, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης,σύμφωνα με δηλώσεις του Κροάτη υπουργού Εσωτερικών. 

“Η Κροατική αστυνομία πληροφορήθηκε πως ο Ίβιτσα Τόντοριτς προσήχθει στον αστυνομικό σταθμό Charing Cross στο Λονδίνο, όπου και συνελήφθη βάση του Ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του”, δήλωσε ο Κροάτης υπουργός. 

Ο γενικός Εισαγγελέας της Κροατίας  εξέδωσε το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Τόντοριτς στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Ο ιδιοκτήτης της Agrokor, οι δύο γιοί του και άλλοι δώδεκα συνεργάτες του ερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές σχετικά με ατασθαλίες στην διαχείριση της επιχείρησης, δωροδοκίες, ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και διάφορα άλλα ποινικά αδικήματα, τα οποία οδήγησαν την μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία της Κροατίας στο χείλος της καταστροφής νωρίτερα φέτος. 

Ο Τόντοριτς αντιμετωπίζει προφυλάκιση στην Κροατία, η οποία διετάχθη από την γενική Εισαγγελία και δικαστήριο του Ζάγκρεμπ τον προηγούμενο μήνα.

Ο όμιλος Αgrokor απασχολεί περίπου 60.000 εργαζόμενους και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η Κροατική κυβέρνηση με παρέμβαση της απέτρεψε την κατάρρευση της καταχρεωμένης εταιρείας, με φωτογραφική διάταξη νόμου που αφορά τη διοίκηση και άλλων εταιρειών που έχουν συστημικό ενδιαφέρον και είναι σημαντικές για την πορεία της εθνικής οικονομίας. 

Κάτω από αυτό τον νόμο (που ονομάζεται lex Agrokor στην Κροατία), ο Τόντοριτς ”ξηλώθηκε” από τη θέση του αλλά παραμένει κύριος των υποχρεώσεων της εταιρείας. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ