Η Central Asia Metals αγόρασε τα ορυχεία SASA στα Σκόπια

Η Central Asia Metals (CAML) με έδρα τη Βρετανία, ήρθε σε συμφωνία για την εξαγορά της Lynx Resources, ιδιοκτήτρια των μεταλλείων ψευδαργύρου-μολύβδου SASA στα Σκόπια.

Οι αρχικές συζητήσεις ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και η συμφωνία ολοκληρώθηκε χθες με το τίμημα να υπολογίζεται γύρω στα 339 εκατ. ευρώ. Τα ορυχεία της SASA είναι από τα μεγαλύτερα ορυχεία ψευδαργύρου, μολύβδου και ασημιού στην Ευρώπη και παράγουν περίπου 30.000 τόνους μολύβδου, 22.000 τόνους ψευδαργύρου και 400.000 ουγγιές ασημιού ετησίως. 

O Νικ Κλαρκ, executive chairman της CAML, δήλωσε “Η CAML είναι πια ιδιοκτήτης του ορυχείου ψευδαργύρου-μολύβδου SASA στα Σκόπια, κάτι που σημαίνει πως πια η εταιρεία μας  είναι μια νέα παραγωγός εταιρεία βασικών μετάλλων. Το χαμηλό λειτουργικό κόστος του SASA συμπληρώνει τις λειτουργίες του Kounrad (σ.σ το άλλο ορυχείο της CAML) και ανυπομονούμε για το μέλλον, με δύο μακρόχρονες και εξαιρετικά προσοδοφόρες μεταλλευτικές μονάδες . Αυτό θα μας επιτρέψει να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη των μετόχων μας με ελκυστικές αποδόσεις“.

Η Lynx Resources δημιουργήθηκε το 2015 από τις Fusion Capital και Orion Mine Finance Group, ενώ η Central Asia Metals είναι μια εταιρεία παραγωγής χαλκού και μεταλλευτικών ερευνών. Είναι επίσης ο μοναδικός ιδιοκτήτης της μονάδας ανάκτησης χαλκού μέσω διαλύτη εκχύλισης-ηλεκτρόλυσης (SX-EW) στο Kounrad, στο κεντρικό Καζακστάν. Η διαδικασία SX-EW είναι λιγότερο δαπανηρή από τα παραδοσιακά μέσα εξόρυξης, αφού δεν απαιτεί διάνοιξη, έκρηξη ή τη μεταφορά του μεταλλεύματος, αφού η διύλιση μπορεί να γίνει στο χώρο του ορυχείου.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ