Η Κομισιόν δίνει το “πράσινο” φως για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Σημαντική πρόοδος υπάρχει στην πιο σημαντική εκκρεμότητα της ενεργειακής διαπραγμάτευσης, αυτή της πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη, η συμφωνία με την Κομισιόν είναι σε πολύ καλό δρόμο.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την αποχώρηση των επικεφαλής της τρόικας μέχρι σήμερα, οι διαβουλεύσεις με την Επιτροπή έχουν συνεχιστεί και με βάση τις τελευταίες πληροφορίες υπάρχει νέα σημαντική πρόοδος. Όπως μάλιστα ανέφεραν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, “οι συζητήσεις με την DGCOMP συνεχίζονται και σύντομα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τον υπουργό”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν έχει δεχθεί το μεγαλύτερο σκέλος της ελληνικής πρότασης και έχει εκφράσει αντιρρήσεις για την πρόταση πώλησης των δύο μονάδων του Αμύνταιου, ύψους 600 MW.

Η αντιπρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και συζητείται αφορά στις 2 μονάδες (την 3η και την 4η) της Μεγαλόπολης, για τις οποίες ωστόσο είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις τόσο από το ΥΠΕΝ όσο και από τη ΔΕΗ που συμμετέχει στις συζητήσεις.

Ωστόσο τις τελευταίες μέρες έγινε προσπάθεια συμβιβασμού με πρόταση να πωληθεί μόνο η μονάδα 3, η οποία είναι και η παλαιότερη εκ των δύο, και να διατηρήσει η ΔΕΗ στο δυναμικό της την μονάδα 4, που είναι πιο σύγχρονη και αποδοτική.

Η πρόταση αυτή ωστόσο είχε αντιδράσεις από μέρους της DGCOMP με την αιτιολογία ότι δεν πληρούνται οι όροι της συμφωνίας. Έτσι παρά την αντίδραση, κυρίως της ΔΕΗ, όλα δείχνουν πως καταλήγουμε στην ένταξη και των 2 μονάδων της Μεγαλόπολης στο προς πώληση πακέτο

Ωστόσο εξελίξεις, αναμένονται και σε σχέση με τις μονάδες του Αμύνταιου για τις οποίες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κινεζικό ενεργειακό όμιλο σε συνεργασία με Έλληνα εταίρο. Κατά τις διαβουλεύσεις, το θέμα τέθηκε και κατά πληροφορίες η Κομισιόν δε φαίνεται να εκφράζει αντιρρήσεις για την παράταση του χρόνου ζωής των συγκεκριμένων εργοστασίων αρκεί να γίνουν σημαντικές επενδύσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης που θα διασφαλίζουν την μεγαλύτερη απόδοση και τη μείωση των εκπομπών ρύπων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ