Orange: Πως ένα δίκτυο τηλεπικοινωνιών έγινε Mobile Bank!

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν στην κατοχή τους έναν θησαυρό που μέχρι πρότινος ήταν ανεκμετάλλευτος: εκατομμύρια συνδρομητές – πελάτες και μεγάλα δεδομένα απ΄αυτούς πελάτες τα οποία μπορούν να αποβούν υπερπολύτιμα για τα ίδια ή για συνεργαζόμενες Startups.
Εδώ και καιρό αναζητούν τρόπους διαφοροποίησης και νέων επιχειρηματικών μοντέλων, πέρα ή με βάση τις τηλεπικοινωνίες, μια και επιζητούν νέες πήγες εσόδων και συνεργιών.

Η νέα καμπάνια της Vodafone για παράδειγμα δείχνει ότι θέλει να γίνει μια εταιρεία η οποία προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες και προϊόντα σε οικιακούς και εταιρικούς πελάτες, πέρα απ΄ότι είχαμε μάθει μέχρι σήμερα.
Η Orange στη Γαλλία έκανε ένα μεγαλύτερο άλμα θα λέγαμε, μια και εδώ και μερικές μέρες έγινε και τράπεζα και μάλιστα πλήρως φορητή.  Η Orange Bank είναι στον αέρα και προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες τραπεζικής και πληρωμές μέσω Smartphones φυσικά!

OrangeBank_1

Όλες οι προσφερόμενες υπηρεσίες στην ουσία γίνονται μέσω μιας εφαρμογής mobile banking ενώ υπάρχουν και τρία επίπεδα προσωπικής εξυπηρέτησης με το πρώτο να είναι ένα chatbot στο Smartphone, το δεύτερο είναι η κανονική τηλεφωνική εξυπηρέτηση και το τρίτο ειδικό προσωπικό σε 140 φυσικά καταστήματα του δικτύου σε όλη τη Γαλλία.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες της Orange Bank περιλαμβάνουν:

  • Άνοιγμα λογαριασμού (τρεχούμενο και ταμιευτηρίου με 1% επιτόκιο) με χρεωστική κάρτα.
  • Πληρωμές με την κάρτα ή με το Smartphone ανέπαφα.
  • Αποστολές χρημάτων μέσω SMS.
  • Απομακρυσμένη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της κάρτας.
  • Έλεγχο των κινήσεων του λογαριασμού.
  • Υπερ-αναλήψεις.
  • Δωρεάν ασφαλιστικό πακέτο.

Να σημειώσουμε ότι το άνοιγμα του λογαριασμού γίνεται, όπως και στις περιπτώσεις των N26 και Monese, εξ’ αποστάσεως μέσω κλήσης video ενώ στο κοντινό μέλλον οι υπηρεσίες θα εμπλουτιστούν και με δάνεια.

Δωρεάν υπηρεσίες και επιδότηση!

Η Orange όχι μόνο δεν χρεώνει για την έκδοση και την διατήρηση της κάρτας, αλλά δεν χρεώνει και για την διαχείριση των λογαριασμών εφόσον αυτός έχει τουλάχιστον μια κίνηση τρεις φορές το μήνα. Επίσης προσφέρονται και δωρεάν μεταφορές χρημάτων υπό προϋποθέσεις.

Κατά το άνοιγμα λογαριασμού οι πελάτες της Orange Bank θα επιδοτηθούν με 80 ευρώ μόλις αρχίσουν να τη χρησιμοποιούν για πληρωμές ενώ οι πελάτες τηλεπικοινωνιών της Orange θα πάρουν πρόσθετα 40 ευρώ, φτάνοντας συνολικά την αρχική επιδότηση στα 120 ευρώ!

Ο Όμιλος Orange δεν είναι ξένος ως προς τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και το FinTech μια και προσφέρει ήδη την υπηρεσία Orange Money, με 34 εκατομμύρια πελάτες, στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, και την Orange Cash με 500.000 χρήστες στη Γαλλία.
Η τραπεζική εμπειρία και οι απαραίτητες υποδομές της Orange προφανώς προήλθαν από την εξαγορά της Groupama Banque το 2016.

Ο στόχος του Ομίλου είναι τα έσοδά του από τον συγκεκριμένο τομέα να φτάσουν τα  400 εκατομμύρια ευρώ το 2018 και τα 2 εκατομμύρια πελάτες στη Γαλλία εντός 10 ετών.

πηγή: startupper.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ