Η Softbank αυξάνει το μερίδιο της στην Sprint

Στον απόηχο του ναυαγίου της συμφωνίας μεταξύ της Sprint και της T-Mobile, η Softbank ανακοίνωσε πως είναι διατιθεμένη να αυξήσει το μερίδιο της στην αμερικανική τηλεφωνική εταιρεία.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγο μετά απότομη αύξηση των λειτουργικών κερδών της Ιαπωνικής εταιρείας για την περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου, που οφείλεται στις επενδυτικές δραστηριότητες του, διαχείρισης 95 εκατ. δολαρίων, Vision Fund η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε πριν ένα χρόνο περίπου.

Τα λειτουργικά κέρδη εκτινάχτηκαν +35,1%, φτάνοντας τα 7,7 δισ. δολάρια σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η Softbank θα αυξήσει το μερίδιο της στην Sprint, στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο του 85%, ενώ μέχρι τώρα η εταιρεία κατέχει το 83% της Sprint, η οποία είναι αυτή τη στιγμή το τέταρτο μεγαλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ.

Σε δήλωση του στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Masayoshi Son αναφέρει “Μπαίνουμε σε μια εποχή όπου  δισεκατομμύρια συνδεδεμένων συσκευών και αισθητήρων θα έρθουν σε απευθείας σύνδεση σε όλες τις ΗΠΑ. Η απόκτηση ενός δίκτυο κινητής τηλεφωνίας παγκόσμιας κλάσης, είναι κεντρικής σημασίας για το όραμά μας της παγκόσμιας συνδεσιμότητας. Η Sprint είναι ένα κρίσιμο μέρος του σχεδίου μας για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να παραδώσουμε το όραμά μας στους Αμερικανούς καταναλωτές και είμαστε πολύ σίγουροι για το μέλλον της εταιρείας”.

Πληροφορίες λένε πως το ναυάγιο των συνομιλιών με την T-mobile οφείλεται στην απροθυμία του Masayoshi Son να δεχτεί μια μειοψηφική συμμετοχή στο καινούργιο σχήμα και την παράδοση του ελέγχου στην Γερμανική  Deutsche Telekom, που αποτελεί την μητρική εταιρεία της T-Mobile.

Με την ανακοίνωση του τερματισμού των συνομιλιών, η μετοχή της Sprint κατέγραψε πτώση -9%, ενώ αυτή της T-Mobile σημείωσε με την σειρά της πτώση -5%. Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων για το εξάμηνο της Softbank αποκάλυψε μικτά πρόσημα, με τις τηλεπικοινωνίες εντός των ΗΠΑ να αποτελούν τα δύο τρίτα του συνολικού τζίρου της εταιρείας. 

Με βάση τον ετήσιο κύκλο εργασιών, οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν 3,3%, σε περίπου 38,5 δισ. ευρώ, χάρη στις ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα κέρδη της θυγατρικής Yahoo Ιαπωνίας και της ARM, της Βρετανικής εταιρείας σχεδιασμού ημιαγωγών, που η Softbank εξαγόρασε έναντι 32 δισ. δολάρια πριν ένα χρόνο. Ένα μεγάλο μέρος της αύξησης που παρουσίασε η Softbank οφείλεται στο γεγονός πως η Softbank δεν συμπεριέλαβε τα έσοδα της ARM παρά μόνο μετά τον Σεπτέμβριο του 2016, προσμετρώντας τα έσοδα της μόνο στον τελευταίο οικονομικό έτος. 

Αντίθετα μειώσεις στα έσοδα ανακοίνωσε η Softbank από την Sprint και τις τις τηλεπικοινωνίες στην Ιαπωνία. Όσο και αν η Softbank προσπαθεί να ανεβάσει την Sprint, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας έχει να ανταγωνιστεί απέναντι σε τρεις πολύ δυνατούς αντιπάλους, ΑΤ&Τ, Verizon και T-Mobile και έλπιζε πως η συμφωνία με την T-Mobile θα της προσέδιδε το κύρος που θα της επέτρεπε να ανταγωνιστεί στα ίσια με τους άλλους μεγάλους παίκτες. 

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών, πληροφορίες θέλουν την Softbank να είναι σε συζητήσεις με την Charter, εταιρεία διαχείρισης καλωδιακής συνδρομητικής τηλεόρασης, που θεωρείται ανταγωνιστής της T-Mobile. H Charter έχει ως στρατηγικό στόχο την ενδυνάμωση της στην τηλεπικοινωνιακή αγορά των ΗΠΑ και την είσοδο της στην επόμενη γενιά υπηρεσιών 5G, και μια συμφωνία με την Softbank και την Sprint ίσως εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο εταιρειών. 

H Softbank είχε δεσμεύσει 1,6 δισ. δολάρια από το Vision Fund για επενδύσεις σε τεχνολογικές εταιρείες καθώς και επενδύσεις υψηλού προφίλ, όπως συμμετοχής στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, συμμετοχή σε Apple, Qualcomm, Foxconn και Sharp.

Παρόλο που όλα αυτά έδωσαν σημαντική ώθηση στη συνολική λειτουργική κερδοφορία, η Softbank ανακοίνωσε πτώση -82% στα καθαρά έσοδα, σε μόλις 1,3 δισ. δολάρια σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά, πτώση που κατά την Softbank οφείλεται στην Alibaba, την Κινέζικη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, στην οποία η Softbank κατέχει το 28%

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ