Broadcom και Qualcomm, ετοιμάζονται το deal των 200 δισ. δολαρίων

Απ’ ότι όλα δείχνουν, η μεγαλύτερη εξαγορά στον χώρο της τεχνολογίας είναι προ των πυλών. Η Broadcom, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, ετοιμάζεται να δώσει 200 δισ. δολάρια για να αγοράσει την Qualcomm μια επίσης τεράστια εταιρεία κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, σε μια συμφωνία που θα είναι από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην ιστορία της τεχνολογίας. 

Η Broadcom κατασκευάζει wifi chips για τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, με τις Apple και Samsung να είναι μέσα στους κορυφαίους πελάτες της, ενώ η Qualcomm κατασκευάζει και προμηθεύει τους κατασκευαστές κινητών με επεξεργαστές και modem chips που επιτρέπουν στα τηλέφωνα να συνδέονται με τα δίκτυα δεδομένων (πχ. 4G).

Η Qualcomm είχε μια δύσκολη χρονιά, με έντονες αντιδικίες με την Apple που της δημιούργησαν και έντονα προβλήματα στο χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να βλέπει την τιμή της μετοχής της να υποχωρεί -16%, ενώ η υπόλοιπη βιομηχανία κατασκευής ολοκληρωμένων να βλέπει αυξήσεις έως και +40%.

Οι δυσκολίες και τα προβλήματα μια εταιρείας όμως, είναι ευκαιρίες για μια άλλη, με την Broadcom να αρπάζει την ευκαιρία και να ετοιμάζει μια κίνηση που δε θα ήταν εύκολο να κάνει κάτω από άλλες συνθήκες, δίνοντας της την ευκαιρία να μπει δυναμικά στην αγορά των high-end ολοκληρωμένων, που είναι αρκετά πιο προσοδοφόρα από την αγορά των wifi. 

H Broadcom θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πείσει τους μετόχους της Qualcomm να πουλήσουν τα μερίδια τους, αφού μόλις κυκλοφόρησε στην αγορά το ενδιαφέρον και η προοπτική της εξαγοράς, οι μετοχές της Qualcomm έκαναν άλμα +19% (την μεγαλύτερη αύξηση που έχει δει η εταιρεία από τον Οκτώβριο του 2008) για να κλείσει τελικά στο +13% και τα 91 δισ. δολάρια. Ταυτόχρονα όμως η μετοχή της Broadcom δέχτηκε ισχυρή ώθηση στην προοπτική της εξαγοράς, βλέποντας μια αύξηση στο ταμπλό πάνω από +5% και τα 112 δισ. δολάρια.

Αναλυτές υπολογίζουν πως για να ολοκληρωθεί η εξαγορά, η Broadcom θα πρέπει να εκταμιεύσει πάνω από 100 δισ. δολάρια, με πληροφορίες να ανεβάζουν αυτό το νούμερο στα 200 δισ. δολάρια, αν υπολογιστούν όλες οι παράμετροι και οι τάσεις της αγοράς. 

Η ενδεχόμενη όμως εξαγορά, δημιούργησε ήδη προβλήματα και σε άλλες εταιρείες, με την Intel να αντιμετωπίζει μια πτώση -2%, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η εξαγορά θα περιλαμβάνει και τις πρόσφατα εξαγορασμένες από την Qualcomm εταιρείες, όπως η με έδρα την Ευρώπη NXΡ, η εξαγορά της οποίας έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα περιμένοντας την έγκριση των Ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, που στην πληροφορία πως η εξαγορά δεν θα την περιλαμβάνει, είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά -2%.

Αν η συμφωνία ολοκληρωθεί, τότε η Broadcom θα γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος παγκόσμιος κατασκευαστής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, μετά την Intel και την Samsung. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ