Προς πώληση το μερίδιο της γαλλικής κυβέρνησης στη Renault

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη 2/10/2017 ,ότι πουλά μέρος του μετοχικού της πακέτου στην Renault. Υπενθυμίζεται πως δύο χρόνια νωρίτερα η κυβέρνηση είχε αγοράσει μετοχές προκειμένου να μπλοκάρει τις προσπάθειες της αυτοκινητοβιομηχανίας να αλλάξει τους κανονισμούς των μετόχων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας, προσφέρει προς πώληση 14 εκατομμύρια μετοχές ή το 4,73% του συνολικού κεφαλαίου της Renault, μέσω placement. Ωστόσο ακόμη και μετά την πώληση, η κυβέρνηση θα παραμείνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Renault, ελέγχοντας το 15% των μετοχών της.

Η υπόθεση της Renault  ξεκινά το 2015, όταν ο σημερινός πρόεδρος Emmanuel Macron, που τότε διατελούσε υπουργός Οικονομικών, αύξησε το μερίδιο της κυβέρνησης στην Renault προκειμένου να εμποδίσει την εταιρεία να περάσει ένα μέτρο που θα διασφάλιζε ότι κάθε μετοχή στην εταιρεία αντιστοιχεί σε ένα δικαίωμα ψήφου.

Με την κίνηση αυτή η αυτοκινητοβιομηχανία επεδίωκε να παρακάμψει το λεγόμενο νόμο Florange, που ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2014 και επέτρεπε σε όσους κατέχουν μετοχές δημόσιας εταιρείας για περισσότερα από δύο χρόνια να έχουν διπλά δικαιώματα ψήφου.

Αυτό είχε ως συνέπεια η γαλλική κυβέρνηση να συνεχίσει να έχει το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο της εταιρείας, κατά συνέπεια και τον έλεγχο της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ