Κοινό τραπεζικό “μέτωπο” εναντίον των NPL

Οι τράπεζες είναι έτοιμες να κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων τους και έστειλαν σήμα στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) ότι προτίθενται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα από κοινού. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Eurobank Θ. Καλαντώνη, σε χθεσινή εκδήλωση της ΕΕΔΕ, το διατραπεζικό όργανο NLP’s forum ξεκίνησε την διαδικασία επιλογής ενός κοινού διαχειριστή για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Μέχρι στιγμής η διαδικασία βρίσκεται σε φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος χωρίς όμως να έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού ενώ η Oliver Wyman έχει οριστεί ως σύμβουλος της διαδικασίας.

Σύμφωνα με το teaser που έχει σταλεί στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ύψος της ονομαστικής αξίας των «κόκκινων» δανείων που θα δοθεί προς πιλοτική διαχείριση ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για δάνεια περίπου 2.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία έχουν ληφθεί από δύο τουλάχιστον συστημικές τράπεζες. Η περίμετρος του χαρτοφυλακίου ορίστηκε με κριτήρια το ύψος του συνολικού δανεισμού της επιχείρησης (5 με 20 εκατ. ευρώ) και τον χρόνο καθυστέρησης, ενώ η επιλογή των δανείων διενεργήθηκε από μια «δεξαμενή» 13 χιλιάδων κοινών πιστούχων, βάσει της προεργασίας που έχει κάνει η Oliver Wyman.

Οι τράπεζες ακόμα δεν έχουν κάνει ξεκάθαρο αν έχουν οριστικοποιήσει την στρατηγική τους,, ενώ υπάρχουν προβλήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν, αλλιώς θα καθυστερήσουν αρκετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας

Οι τράπεζες δεν γνωρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση των εταιρειών, τα δάνεια των οποίων θα δοθούν προς διαχείριση και για να τη μάθουν, είτε θα πρέπει να απασχολήσουν «στρατό» δικών τους υπαλλήλων, είτε να αναθέσουν το παραπάνω έργο σε τρίτους, κάτι που προς το παρόν δεν έχει γίνει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ