Σε Κρήτη και Ιόνιο “στοχεύουν” διεθνείς εταιρείες για υδρογονάνθρακες

Όλα είναι έτοιμα και το μόνο που απομένει είναι η δημοσίευση της επίσημης προκήρυξης για τους νέους μεγάλους διαγωνισμούς έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. Η προκήρυξη αφορά έρευνες σε δύο περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης και σε μία περιοχή στο Ιόνιο. 

Σημειώνεται ότι οι νέοι διαγωνισμοί γίνονται μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από δύο κοινοπραξίες: για την Κρήτη από την κοινοπραξία ExxonMobil, Total, ΕΛΠΕ και για το Ιόνιο από την κοινοπραξία Repsol, Energean

ΕxxonMobil και Total, έχοντας ως κυρίαρχο γνώμονα την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτου, εκτιμούν ότι η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και  ειδικότερα η ενεργειακή διαδρομή που επεκτείνεται από την Αίγυπτο και τη νότια Κρήτη και φτάνει στην Κυπριακή ΑΟΖ, “κρύβει” πολύ σημαντικά κοιτάσματα.

Ωστόσο ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και η ΕΔΕΥ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία έχει θέσει ως στόχο στο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες, ούτως ώστε ο ανταγωνισμός να φέρει καλύτερες προσφορές προς όφελος του ελληνικού δημοσίου.

Στα πλαίσια της προώθησης του διαγωνισμού, την περασμένη εβδομάδα, στο Λονδίνο που πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της AAPG, η ΕΔΕΥ είχε δικό της περίπτερο όπου παρουσίαζε τα νέα δεδομένα και είχε ως στόχο να προσελκύσει νέους πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η προώθηση αυτή “τράβηξε” τα βλέμματα μεγάλων εταιρειών στον χώρο της ενέργειας, γεγονός που θα συμβάλει θετικά στην αύξηση του ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό. Να σημειώσουμε πως στο συνέδριο βρίσκονταν κολοσσοί όπως η Bp, Shell Global, Energy, Anadarko Petroleum, Chevron κ.α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ