Η Ali Baba μπαίνει στο ΝΒΑ με deal 2,3 δισ. δολαρίων

Σε συμφωνία για την εξαγορά του 49% των Brooklyn Nets από τον Ρώσσο Μιχαήλ Προκόροβ ήρθε ο Τζο Τσάι, ιδιοκτήτης του ομίλου Ali Baba, σε μια συμφωνία ρεκόρ 2,3 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία δίνει στον Κινεζικό κολοσσό την δυνατότητα αγοράς και του υπόλοιπου ποσοστού το 2021, ενώ Ο Προκόροβ  έχει το δικαίωμα να κρατήσει το 20% της ομάδας.

Η συμφωνία ακόμα δεν έχει επισημοποιηθεί, όμως σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, το μόνο που μένει είναι μερικά τυπικά διαδικαστικά, ενώ στην συμφωνία δεν περιλαμβάνεται το Barkey’s Center που αποτελεί το γήπεδο της ομάδας.

Όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα ξεπεράσει κατά 100 εκατ. δολάρια τη συμφωνία ρεκόρ για την αγορά των Huston Rockets από τον Τίλμαν Φερτίτα τον περασμένο μήνα. Η συμφωνία για την ομάδα του Huston περιλάμβανε και τον επιχειρησιακό έλεγχο του γηπέδου της ομάδας. 

O Προκόροβ έδωσε 223 εκατ. δολάρια το 2010 για την αγορά 80% των μετοχών της ομάδας και το 45% από το γήπεδο, ενώ το 2015 ενοποίησε τις δύο ιδιοκτησίες. Οι Brooklyn Nets αξίζουν 1,8 δισ. δολάρια και είναι στην έβδομη θέση ανάμεσα σε 30 ομάδες, σύμφωνα με το Forbes.

Η πώληση έρχεται σε μια εποχή που τα δικαιώματα του ΝΒΑ αναμένεται να αυξηθούν καταιγιστικά, με την Amazon,το Twitter αλλά και το Facebook να διεκδικούν τηλεοπτικά δικαιώματα, κάτι που αναμένεται να εκτινάξει τα ποσά που διακινούνται. Η πρόθεση επίσης να μπει επίσημα το στοίχημα στους αγώνες, θα δώσει ώθηση πολλών δισεκατομμυρίων στην αγορά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ