Μήνυση κατά της Apple για τα animoji από Ιαπωνική εταιρεία

Η Ιαπωνική εταιρεία Emonster με έδρα το Τόκιο έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της Apple σε αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο επειδή “η Apple πήρε την συνειδητή απόφαση να ιδιοποιηθεί το όνομα για τον εαυτό της” σύμφωνα με δηλώσεις του Enrique Bonansea Διευθύνοντα Συμβούλου της Emonster.

H Emonster έχει από το 2014 μια εφαρμογή, η οποία μάλιστα υπάρχει και στο App Store, η οποία ονομάζεται Animoji και επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν κινούμενα emoji, σαν τα gif. Η εφαρμογή ζητά από τους χρήστες να συνθέσουν το μήνυμα, κάπως όπως θα διαμόρφωναν μια γραμμή κώδικα σε Python ή Javascript, με παρενθέσεις και αγκύλες που διαχωρίζουν τα είδη των εφέ που θέλουν να προσθέσουν στο κείμενο ή emoji, ενώ κοστίζει 0,99 δολάρια στο iTunes.

Αντίθετα με την πολυπλοκότητα της εφαρμογής της Emonster, για να animogy της Apple το μόνο που απαιτείται είναι η λειτουργία face id, ου επιτρέπει την κίνηση και τις εκφράσεις των animoji σκανάροντας το πρόσωπο και τις εκφράσεις του χρήστη, αξιοποιώντας την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Η εμφάνιση και λειτουργία των animoji ήταν ένα από τα αστεία μεν, αλλά βασικά selling points της Apple στην πρόσφατη παρουσίαση της ναυαρχίδας της. 

Στην αγωγή της η Emonster ισχυρίζεται πως η Apple γνώριζε για την ιδιοκτησία του εμπορικού σήματος Animoji από την εταιρεία, επειδή η εφαρμογή είναι ήδη στο app store. H Apple προσπάθησε να αγοράσει για δική της χρήση το εμπορικό σήμα και την ονομασία, όμως όταν η πρόταση που έγινε απορρίφθηκε από την Emonster αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το όνομα έτσι κι αλλιώς. 

Επίσης παρά το γεγονός ότι το όνομα είναι κατοχυρωμένο στην Emonster από το 2015, η Apple κατέθεσε αίτηση τον Σεπτέμβριο για ακύρωση του και η αίτηση είναι ακόμα υπό εξέταση. Η Apple υποστηρίζει πως λόγω ενός λάθους στον φάκελο κατάθεσης της αίτησης από την Emonster, η αίτηση κατατέθηκε σε μια ανύπαρκτη εταιρεία, άρα δεν μπορεί να έχει την ονομασία animoji υπό την κατοχή της. 

Από την μεριά της η Empnster επιδιώκει μια δικαστική εντολή που είτε θα απαγορεύσει στην Apple να χρησιμοποιεί την ονομασία και μια αποζημίωση, το ύψος της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ