Η Qualcomm απειλεί να κλείσει τα εργοστάσια αλλά και την αγορά της Apple στην Κίνα

Το όνομα της Qualcomm δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό έξω από τον κύκλο των τεχνικών υπολογιστών και όσων ασχολούνται με την τεχνολογία λίγο πιο επισταμένα. Η Qualcomm είναι μια εταιρεία που εκτός από το να κατασκευάζει ολοκληρωμένα υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, έχει καταφέρει να υπερτριπλασιάσει τα κέρδη της μέσα σε μια δεκαετία και το έχει καταφέρει χάρη σε ένα περίεργο επιχειρηματικό μοντέλο. Αντί να πουλάει απλά επεξεργαστές και μόντεμ, έχει αναπτύξει πάνω από 13.000 πατέντες, κάποιες από τις οποίες είναι οι βασικές τεχνολογίες που επιτρέπουν σε ένα κινητό να συνδέεται στο ίντερνετ και να λαμβάνει και να στέλνει data.

Με άλλα λόγια όποια εταιρεία θέλει να πουλήσει ένα κινητό που να συνδέεται στο ίντερνετ θα πρέπει να αποδώσει στην Qualcomm το 5% της αξίας του κινητού, το οποίο μερικές φορές μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 30 δολάρια, αμοιβή που στην αγορά ονομάζεται ”Qualcomm tax” ή όπως θα το λέγαμε στην Ελλάδα το Qualcomm-σημο. Οι εταιρείες δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένες με αυτό τον φόρο, όμως δεν έχουν πολλές επιλογές, για την ακρίβεια δεν έχουν καμία. Το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι ανάλογα με το μέγεθος τους, να διαπραγματευτούν καλύτερη τιμή από την Qualcomm. 

Οι μόνες που έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο είναι οι Apple, Samsung και Huawei, ενώ εταιρείες όπως η Nokia και η Ericsson παλιότερα έχουν προσπαθήσει να πάνε την Qualcomm στα δικαστήρια και έχουν αποτύχει. Ο ”φόρος” αυτός έχει τραβήξει την προσοχή διάφορων εποπτικών αρχών σε όλο τον κόσμο, για πιθανή καταπάτηση νόμων περί ανταγωνισμού, αλλά μέχρι στιγμής πουθενά δεν έχει σταθεί καμία κατηγορία. 

Η Apple που είναι η εταιρεία με τις περισσότερες πωλήσεις κινητών παγκοσμίως, έχει καταφέρει να ρίξει τον φόρο σε 10 δολάρια ανά κινητό, με αντάλλαγμα όπως υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς την υπόσχεση πως η Apple δεν θα κινηθεί δικαστικά εναντίον της Qualcomm σε δικαστήριο της Αμερικής. 

Όλα ήταν θεωρητικά προγραμματισμένα, μέχρι που η Apple και η Samsung αποφάσισαν να σταματήσουν να δίνουν ένα μεγάλο μερίδιο του κέρδους τους στην εταιρεία. Οι μεγάλοι εχθροί και αντίπαλοι στην αγορά των κινητών, φέρεται να έχουν έρθει σε μια συμφωνία, μετά από συνομιλία των επικεφαλής τους πριν 2 χρόνια, κι ενώ η συμφωνία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί, η αλληλουχία των γεγονότων που ακολούθησαν δείχνει να την επαληθεύει μέχρι ένα σημείο. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επειδή η Apple είχε συμφωνήσει να μην κινηθεί εναντίον της Qualcomm, συμφώνησε με την Samsung να κινηθεί η δεύτερη εναντίον της στα δικαστήρια της Κορέας, χρησιμοποιώντας την επιρροή της εταιρείας και του προέδρου της στην Κορεάτικη κυβέρνηση. Το γεγονός ότι λίγο καιρό αργότερα ο πρόεδρος της Samsung συνελήφθη για δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων στην Νότια Κορέα, μεταξύ των οποίων και του ίδιου του προέδρου της χώρας, φαίνεται να έχει άμεση σχέση με την εν λόγω συμφωνία. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που οι εξελίξεις αυτές έφεραν την παραίτηση του αντιπρόεδρου του Οργανισμού Θεμιτού Ανταγωνισμού (Ο.Θ.Α) της χώρας, του ίδιου που έφερε το θέμα της Qualcomm στην Κορεατική δικαιοσύνη. 

Ο Ο.Θ.Α, μήνυσε την Qualcomm και επέβαλε πρόστιμο 850 εκατ. δολάρια το 2016 για “κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στη αγορά” και την διέταξε να χαμηλώσει τις τιμές της, ενώ 3 εβδομάδες αργότερα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ έκανε με την σειρά της μήνυση στην Qualcomm για “τακτικές μη υγιή ανταγωνισμού”. 

Μόλις 3 ημέρες μετά την δίωξη των αρχών, ήρθε η μήνυση από την Apple, η οποία σε αγωγή της σε δικαστήριο της Καλιφόρνια, απαίτησε 1 δισ. δολάρια αποζημίωση ζημιών και την δικαστική παρέμβαση για να ρίξει η Qualcomm τις τιμές της. Η Apple επίσης διέκοψε τις πληρωμές προς την Qualcomm, ποσό που ανέρχεται σε 2 δισ. δολάρια ετησίως. 

Μέσα σε εβδομάδες η Qualcomm έχασε το ένα τέταρτο της κεφαλαιοποίησης της με τις εταιρείες από τότε να έχουν μπει σε ένα πόλεμο δηλώσεων και σε κινήσεις που θα ισχυροποιήσουν τη θέση τους όσο πλησιάζει η εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία έχει οριστεί για τις αρχές του 2018. 

Στο πλαίσιο αυτής της “κόντρας” την Παρασκευή η Qualcomm κατέθεσε με την σειρά της αγωγή εναντίον της Apple με σκοπό την απαγόρευση της κατασκευής και της διάθεσης των κινητών της στην Κίνα, εκεί που η Apple κατασκευάζει σχεδόν όλα τα iPhone της και έχει 25% μερίδιο πωλήσεων λιανικής. Η πρόθεση της Qualcomm είναι νa φέρει την Apple ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ σε περίπτωση θετικής εξέλιξης της αγωγής, το χτύπημα που θα δεχτεί η Apple θα είναι πάρα πολύ μεγάλο και πολύ σοβαρό. 

Οι μέτοχοι της Qualcomm είναι αποφασισμένοι να χτυπήσουν την Apple εκεί που πονάει και δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν 2 δισ. δολάρια κέρδη. Επίσης δείχνουν πως είναι δεν θέλουν άλλο να βλέπουν την τιμή της μετοχής της εταιρείας να έχει πέσει πάνω από 20% από την αρχή της χρονιάς, όταν η αγορά ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και επεξεργαστών “τρέχει” με +30%. 

Η άλλη μεριά του νομίσματος όμως λέει πως η Qualcomm όλα αυτά τα χρόνια έχει κερδίσει υπερβολικά ποσά σε μια αγορά που τα περιθώρια κέρδους δεν είναι τόσο μεγάλα, ενώ πολύ κατασκευαστές προτείνουν να μειώσεις τις τιμές των δικαιωμάτων της για να μπορέσουν και αυτοί με τη σειρά τους να είναι πιο ανταγωνιστικοί. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ