Στη Ρουμανία θα παράγεται το νέο μοντέλο της Ford

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motor Company ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ξεκίνησε την παραγωγή του νέου μοντέλου SUV EcoSport στο εργοστάσιό της στη Craiova, στη νότια Ρουμανία.

Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από τον Μάρτιο του 2016, ο αμερικανικός κολοσσός αυτοκινήτων επενδύει στη γραμμή παραγωγής EcoSport ποσό 200 εκατ ευρώ (236 εκατ δολάρια). Να σημειώσουμε πως στο εργοστάσιο απασχολούνται περίπου 1.700 εργαζόμενοι.

“Οι ξένες επενδύσεις ενισχύουν τη ρουμανική οικονομία και τις Ρουμανικές πόλεις, όπως είδαμε και εδώ στην περίπτωση της Craiova. Στην Craiova έχουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα βιομηχανικού οικοσυστήματος που αποτελείται από δεκάδες ρουμανικές εταιρείες που αναπτύσσονται γύρω από τη Ford”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας κ. Klaus Iohannis.

Η Ford ολοκλήρωσε την παραγωγή του μοντέλου B-Max στην Craiova τον προηγούμενο μήνα για να ξεκινήσει την κατασκευή του EcoSport στο ίδιο εργοστάσιο. Η απόφαση λήφθηκε λόγω των εξελίξεων στην αγορά και της δυναμικής της παραγωγικής μονάδας, καθώς όλο και περισσότεροι πελάτες άρχισαν να προτιμούν τα SUVs και Crossovers ως οχήματα πολλαπλών χρήσεων (MPVs), τα οποία περιλαμβάνουν το B-Max. Τα SUV EcoSport που παράγονται στην Craiova θα πωλούνται στην Ευρώπη, εκτός της Ρωσίας.

Προς το παρόν, το EcoSport παράγεται στο ινδικό εργοστάσιο της Ford στο Chennai. Το εργοστάσιο της Chennai θα συνεχίσει να κάνει το EcoSport για εγχώριες πωλήσεις και για άλλες ασιατικές αγορές. Επιπλέον τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση της Ρουμανίας δεσμεύτηκε στη Ford ότι θα ολοκληρώσει την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Pitesti-Sibiu μέχρι τα τέλη του 2020. Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Mihai Tudose, δήλωσε ότι η οδική σύνδεση μεταξύ Pitesti και Craiova αποτελεί επίσης μέγιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Οι οδικές συνδέσεις, οι οποίες θα προσφέρουν ευκολότερη πρόσβαση στις δυτικές αγορές, έχουν ζητηθεί εδώ και αρκετά χρόνια από τη ρουμανική αυτοκινητοβιομηχανία Dacia, μέλος πλέον του ομίλου της Renault της Γαλλίας.

Τον Αύγουστο του 2016, το υπουργείο Οικονομικών και η Ford συμφώνησαν να επεκτείνουν έως το 2025 την προθεσμία εντός της οποίας ο τοπικός σταθμός κατασκευής αυτοκινήτων θα έπρεπε να εκπληρώσει το στόχο της παραγωγής που καθορίζεται από την σύμβαση ιδιωτικοποίησης. Σε αντάλλαγμα για την παράταση της προθεσμίας, η κυβέρνηση ζήτησε από τη Ford να επενδύσει άλλα 130 εκατομμύρια ευρώ στη Ρουμανία μέχρι το 2019. Κατά τη διάρκεια του 2008-2012, η ​​αυτοκινητοβιομηχανία έλαβε κρατική ενίσχυση ύψους 75 εκατ ευρώ, και οι συνολικές της επενδύσεις στην Ρουμανία υπολογίζονται πάνω από 1 δισ ευρώ.

Η Ford εισήλθε στη Ρουμανία τον Μάρτιο του 2008, όταν ολοκλήρωσε την εξαγορά ποσοστού 72,4% της Automobile Craiova. Το 2012, το εργοστάσιο στην Craiova ξεκίνησε την παραγωγή του μοντέλου B-Max, το οποίο πωλείται μόνο στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Ford παράγει επίσης κινητήρες EcoBoost 1,0 λίτρων και 1,5 λίτρων στην Craiova.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ