Υπαγωγή του Σκαραμαγκά σε ειδική διαχείριση ζητάει το Δημόσιο

Το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε αίτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο κατά των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε., προκειμένου να υπαχθούν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης στο πλαίσιο του νόμου 4307, που προβλέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πώληση των περιουσιακών του στοιχείων και εκδίωξη των παλαιών μετόχων.

Η πλευρά του σημερινού ιδιοκτήτη των ναυπηγείων υποστηρίζει ότι δικαιώθηκε πλήρως από την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για την αθέτηση σειράς συμφωνιών από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου, ενώ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η εταιρεία, και μετά την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, ζητούσε από την ελληνική πλευρά να σεβαστεί την απόφαση και προειδοποιούσε και με την κατάθεση νέων claim εντός και εκτός Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, η συζήτηση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί να γίνει στα μέσα Νοεμβρίου, και εφόσον το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα η ελληνική πολιτεία θα προχωρήσει άμεσα στον σχεδιασμό της για την απομάκρυνση των σημερινών ιδιοκτητών και την εξεύρεση νέου επενδυτή. Η απόφαση εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί εντός περίπου ένα μήνα από την εκδίκασή της.  

Τις δύο πλευρές όμως δεν χωρίζει μόνο το claim στη διαιτησία, που σύμφωνα με τα ΕΝΑΕ προβλέπει αποζημιώσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ και η χθεσινή αίτηση προς το μονομελές δικαστήριο, αλλά το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο εξετάζει και δεύτερο claim, αυτό που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά κατά των ναυπηγείων. Η ελληνική πολιτεία με επιστολή της προς το arbitration, με ημερομηνία 11 Οκτωβρίου 2017, προανήγγειλε την κατάθεση της αίτησης στο μονομελές δικαστήριο.

Στο δικαστήριο την αίτηση θα υποστηρίξει το Ελληνικό Δημόσιο ως πιστωτής ο οποίος διεκδικεί ένα ποσό περί των 660 εκατ. ευρώ και το οποίο είναι οι ανακτήσεις για παράνομες επιδοτήσεις της επιχείρησης στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Στο πλευρό του Ελληνικού Δημοσίου θα βρίσκεται η πιστώτρια τράπεζα με 25 εκατ. ευρώ, ενώ ερωτηματικό αποτελούν μέχρι και σήμερα οι εργαζόμενοι, στους οποίους οι οφειλές σύμφωνα την εταιρεία ανέρχονται σε 80 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την πολιτεία στα 160 εκατ. ευρώ. Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο υπουργός είχε υποστηρίξει πως αυτή είναι η μόνη λύση προκειμένου να παραμείνουν τα ναυπηγεία ανοικτά. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί σαφής απάντηση προς τους εργαζόμενους για την πιθανότητα να οδηγηθούν τα ναυπηγεία σε πτώχευση, αφού η διαδικασία προβλέπει ότι αν μέσα σε ένα διάστημα ο διαχειριστής δεν καταφέρει να προσελκύσει επενδυτές, τότε στην επιχείρηση μπαίνει “λουκέτο”. Υπάρχουν όμως διαβεβαιώσεις ότι οι ενδιαφερόμενοι για τη μονάδα θα είναι πολλοί.

Από την πλευρά της, πάντως, η εταιρεία σε πρόσφατη ανακοίνωσή της επεσήμανε: «Είναι δε προφανές ότι θα συνεχίσουμε τις ανταγωγικές αξιώσεις μας κατά του Ελληνικού Δημοσίου στην εκκρεμούσα διαιτητική διαδικασία ενώπιον του ICC που άρχισε όψιμα το Ελληνικό Δημόσιο και που περιστρέφεται γύρω από το ίδιο ζήτημα, ενώ παράλληλα οι μέτοχοί μας θα συνεχίζουν απρόσκοπτα τις δίκαιες διεκδικήσεις τους κατά του Ελληνικού Δημοσίου στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών βάσει της σχετικής Διμερούς Σύμβασης για την Προστασία των Επενδύσεων, ώστε να επέλθει πλήρης δικαίωσή μας και ως προς αυτό το σκέλος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ