Στην αγορά ακριβών πολυτελών αυτοκινήτων στρέφονται οι Έλληνες

Παρά την κρίση, στην αγορά αυτοκινήτων της ανώτερης κατηγορίας με ιδιαίτερη έμφαση στα SUV στρέφονται οι Έλληνες καταναλωτές, ενώ η αγορά του αυτοκινήτου έχει θετικό πρόσημο.

Οι λόγοι που οι Έλληνες προτιμούν να αγοράζουν πιο ακριβά μοντέλα, οφείλεται στο γεγονός ότι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη οι Έλληνες αργούν να αλλάξουν αυτοκίνητο, με το μέσο όρο ηλικίας  των αυτοκινήτων που οδηγούν να είναι τα 13 χρόνια, έναντι 5 που είναι στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Έτσι όταν φτάνει η ώρα για την αλλαγή αυτοκινήτου, οι πιο πολλοί επιλέγουν ένα πιο ακριβό μοντέλο από αυτό που θα διάλεγαν σε φυσιολογικές συνθήκες, αφού ξέρουν πως θα το κρατήσουν περισσότερο καιρό. Ακόμα και αν τα οικονομικά δεν επιτρέπουν την μετάβαση σε ανώτερη κατηγορία, οι Έλληνες υποψήφιοι αγοραστές αυτοκινήτων επιλέγουν τις ακριβές ή πλούσιες εκδόσεις της κατηγορίας που μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. 

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων καταγράφει αύξηση στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια του οποίου κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 121.904 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 101.296 στην αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Το μερίδιο του λέοντος στην αγορά των αυτοκινήτων έχουν οι κατηγορίες B και C, δηλαδή τα αυτοκίνητα μέχρι 1.400 κυβικά, ενώ μεγάλο κομμάτι της αγοράς των καινούργιων αυτοκινήτων καταλαμβάνουν και “τα οχήματα που αγοράζουν οι εταιρείες ενοικιάσεων και χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing).

Επιστροφή στην βενζίνη

Μετά την φρενίτιδα για αγορές πετρελαιοκίνητων αυτοκίνητων, η αγορά δείχνει να γυρίζει πάλι προς την βενζίνη ειδικά στους μικρούς κινητήρες. Η δημοσιοποίηση τόσων σκανδάλων γύρω από την πετρελαιοκίνηση, επίσης δεν βοήθησε καθόλου τις πωλήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας, η οποία όμως έχει αποκτήσει σταθερότητα στις πωλήσεις της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ