Οκτώ μνηστήρες και πρωτοεμφανιζόμενοι επενδυτές για Νηρέα και Σελόντα

Ευχάριστες αλλά και ”δυσάρεστες” εκπλήξεις παρουσίασε η διεκδίκηση των δύο μεγαλύτερων ελληνικών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας Νηρέα και Σελόντα που βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης από τις πιστώτριες τράπεζες, Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική και Eurobank

Μετά την λήξη της διορίας υποβολής μη δεσμευτικών προτάσεων, οι σύμβουλοι του διαγωνισμού Lazard Frères, PwC, Alvarez & Marsal και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη, αφού αξιολόγησαν τις προσφορές, προέκριναν 8 από αυτές για την επόμενη φάση.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τους 35 περίπου αρχικά ενδιαφερόμενους, μερικοί δεν κατέθεσαν καν πρόταση, μεταξύ των οποίων και η τουρκική Kilic, ενώ δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός πως υπήρξαν προσφορές από εταιρείες η επενδυτικές ομάδες των οποίων οι προσφορές ήταν κατώτερες του αναμενόμενου με αποτέλεσμα να μην περάσουν στην δεύτερη φάση. Πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα σε αυτές υπάρχουν εταιρείες όπως οι Pillarstone (KKR), Rhone Capital και  Cooke Group.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως ανάμεσα στις εταιρείες που προκρίθηκαν στην διαδικασία του due diligence δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, στην επόμενη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, συγκαταλέγονται τα επενδυτικά κεφάλαια  Harvard Investment Group (HIG), Amerra Capital Μanagement, Diorasis International, Oaktree, ενώ ευχάριστη έκπληξη είναι η παρουσία επενδυτικών funds που μέχρι τώρα δεν είχαν εμφανιστεί στην Ελληνική αγορά όπως το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Tinicum Inc., το Pontos Aqua, αλλά και το Duet Group που είχε εμφανιστεί ως ενδιαφερόμενο για τη Credicom.

nireas 2

Συνεργασίες και συμμαχίες. 

Μια συνεργασία που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αυτή μεταξύ του ελληνικού fund Diorasis Intl και της εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων Charterhouse Capital Partners, η οποία είναι βρετανικών συμφερόντων. Η συνεργασία αυτή έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει με ιδιαίτερες αξιώσεις τις υπό πώληση μονάδες, αφού το fund Diorasis ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του εφοπλιστή Ν. Λυκιαρδόπουλου (Neda Maritime) και στο οποίο συμμετέχουν οι Κ. Παπαδημητρίου, Γ. Μομφεράτος, Γ. Μπράβος, Π. Λιβάς και Α. Σωτηρόπουλος και η Charterhouse αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά επενδυτικά ονόματα στην Βρετανία με διαχειριζόμενα κεφάλαια 6 δισ. ευρώ. 

Σκοπός των τραπεζών είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, με τους επενδυτές να αποκτούν άμεσα πρόσβαση στο virtual data room, και την εκκίνηση του κύκλου παρουσιάσεων από τους επικεφαλής των εταιρειών, έτσι ώστε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλους του έτους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ