H Google σε ρόλο “κεντρικής κυβέρνησης” κάνει “bailouts”

Αρχίζει και γίνεται ξεκάθαρο πλέον για ποιο λόγο η Google ασχολείται με το hardware του Android άμεσα και έμμεσα. Αν και δεν είναι ο τομέας της το hardware, ωστόσο η Google έχει στενές σχέσεις με αρκετούς μεγάλους κατασκευαστές Android, εκτός ίσως της Samsung, και επεμβαίνει για να τους «σώσει» σε δύσκολες στιγμές αλλά και να προστατέψει το οικοσύστημα.

Η Google ξέρει ότι τα Smartphones αποτελούν και θα αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι των εσόδων της από διαφημίσεις, με το Android να κινεί εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευές σε όλο τον κόσμο μια και είναι το μεγαλύτερο λειτουργικό για Smartphones αυτή τη στιγμή.

Με την επέλαση των Κινέζων κατασκευαστών αλλά και την «υψηλή αυτοκρατορία» της Apple αρκετοί συνεργάτες της έχουν προβλήματα, με την Google να φροντίζει για την σωτηρία τους αποκομίζοντας βέβαια και κάποια οφέλη.

Αρχικά είχαμε την Motorola Mobility, την οποία εξαγόρασε το 2011 έναντι 12,5 δισ. δολ. Αν και η Google είχε βγάλει μέσω της Motorola το Nexus 6, την αρχική σειρά συσκευών με καθαρό Android, ωστόσο ο βασικός λόγος εξαγοράς της και ειδικά με αυτό το σχετικά υψηλό αντίτιμο, ήταν οι πλούσιες πατέντες που είχε αναφορικά με τα Smartphones, και τις ήθελε η Google για να προστατέψει τους συνεργάτες της από πιθανές αγωγές τρίτων.
Το 2014 πούλησε την Motorola Mobility στη Lenovo έναντι 3 δισ. δολ., κρατώντας όμως όλες τις πατέντες.

Στενές επαφές υπάρχουν και με την LG μια και έχει αναλάβει την παραγωγή των Nexus 4, 55x ενώ η Google είναι ένας από τους πελάτες της LG Display, η οποία παράγει οθόνες OLED για Smartphones και τηλεοράσεις, και είναι αυτή που θα προμηθεύσει τις οθόνες για τα επερχόμενα Pixel 2 Smartphones.

Και έτσι φτάνουμε στο τελευταίο «Bailout», αυτό της HTC, με την οποία όλα δείχνουν  ότι η Google έχει ίσως την καλύτερη σχέση, μια και έχει φτιάξει το Nexus One, αλλά και τη πρώτη γενιά των Pixel, και αυτή είναι που θα φτιάξει τα Pixel 2, τα οποία θα ανακοινωθούν επίσημα στις αρχές Οκτωβρίου.
Μερικές μέρες πριν η Google έδωσε 1 δισ. δολ. στην HTC και πήρε τους μισούς εργαζόμενους (2.000) στα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης Smartphones και μη αποκλειστική πρόσβαση στις σχετικές πατέντες της HTC, μια και είναι η πρωτοπόρος των Smartphones από την εποχή των Windows Mobile.

Παρότι η HTC έχει φτιάξει μερικά εξαιρετικά Smartphones τον τελευταίο καιρό, όπως για παράδειγμα το U11, ωστόσο ο μεγάλος ανταγωνισμός από τη Κίνα, και όχι μόνο, έχει καταρρακώσει τις πωλήσεις της, παρότι τα πάει πολύ καλά στο χώρο του VR με το Vive, με την Google στην ουσία να εξαγόρασε το τμήμα Smartphone και ίσως να γίνει για πρώτη φορά η ίδια κατασκευαστής Smartphone το 2018 όταν βγουν στην αγορά τα Pixel 3.

Πηγή: Startupper.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ