Total και ExxonMobil “ετοιμάζουν” γεωτρήσεις στην Ελλάδα

Σοβαρές προοπτικές για την δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη νότια Κρήτη, προβλέπουν τεράστιοι πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η αμερικανική ExxonMobil και η γαλλική Total.

Οι δύο ενεργειακοί κολοσσοί, που έχουν εμπλακεί ενεργά στη εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, εκτιμούν ότι ο ελληνικός χώρος (Κρήτη αλλά και Ιόνιο), είναι “πλούσιος” σε κοιτάσματα και ως εκ τούτου δείχνουν και το ανάλογο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες η ExxonMobil θέλει να δημιουργήσει έδρα στην Ελλάδα, μέσω της οποίας θα παρακολουθεί από πρώτο χέρι όλες τις ενεργειακές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αν.Μεσογείου, με σημείο αιχμής το νέο διαγωνισμό για την Κρήτη.

Η πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους υδρογονάνθρακες στον ελληνικό χώρο, είχε καταγραφεί τον Μάιο, όταν εκπρόσωποι των δύο πετρελαϊκών κολοσσών (ExxonMobil, Total), καθώς και των Ελληνικών Πετρελαίων, συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, οι εκπρόσωποι των δύο ξένων εταιριών, πραγματοποίησαν τις πρώτες διερευνητικές προσεγγίσεις για τις περιοχές της Κρήτης και για το Ιόνιο, επιχειρώντας να ανιχνεύσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης. 

Η Τotal επανέφερε την πρόταση της για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Total Patrick Pouyanne, που ήρθε στην Αθήνα, επισήμανε την επιθυμία της γαλλικής εταιρίας για διεξαγωγή ερευνών στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη κατατεθεί οι αιτήσεις για την εξασφάλιση των σχετικών αδειών.

Ισχυρό ενδιαφέρον δείχνει και η ExxonMobil, η οποία αναζητά έδρα στην Ελλάδα, προκειμένου να συντονίζει καλύτερα τις δράσεις της στην χώρα μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

ΕxxonMobil και Total, έχοντας κυρίαρχο γνώμονα την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτου, εκτιμούν ότι η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και  ειδικότερα η ενεργειακή διαδρομή που επεκτείνεται από την Αίγυπτο και τη νότια Κρήτη και φτάνει στην Κυπριακή ΑΟΖ, “κρύβει” πολύ σημαντικά κοιτάσματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ