Μπενουά Κερέ: “Σημαντική η βελτίωση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα”

Τόσο ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ όσο και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, αναφέρθηκαν στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση πριν από το τέλος του χρόνου, στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup. 

Συγκεκριμένα ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενώ έχει εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόσουν πιστά το μνημόνιο.

Σημαντικές ήταν και οι δηλώσεις του εκτελεστικού μέλους της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ο οποίος σημείωσε πως τα επόμενα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών για τον έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού θα γίνουν πριν τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, ενώ ο ευρωπαϊκός μηχανισμός εποπτείας τραπεζών (SSM) είναι ο μόνος αρμόδιος για το ζήτημα του ελέγχου. 

Ερωτηθείς μετά την συνεδρίαση του Εurogroup, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται ανάγκη για έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα γίνει στην ώρα του, δηλαδή το 2018, με τρόπο που θα καλύπτει και τις ανησυχίες του ΔΝΤ.

Ο κ. Κερέ πρόσθεσε ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δίνοντας έμφαση στη μείωση του ΕLA κατά 5 δισ. ευρώ. Για τις καταθέσεις είπε ότι αρχίζουν να ανακάμπτουν, ωστόσο διαπίστωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω προόδου, αφού σήμερα είναι 35 δισ. ευρώ λιγότερες από το 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ