Wind και Vodafone “κοιτούν” Cyta και “κλείνουν το μάτι” στη Forthnet

του Γιάννη Λεοντάρη

Κυκλοφορούσε ως φήμη εδώ και 2 χρόνια στα δημοσιογραφικά γραφεία (και όχι μόνο) ότι η Cyta στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που πραγματοποιούσε, έψαχνε φόρμουλα να “ξεφορτωθεί” τα οικονομικά “βαρίδια” του ομίλου και να παρουσιάσει μια καλύτερη οικονομικά εικόνα.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλά είχαν ακουστεί για το ενδεχόμενο πώλησης της θυγατρικής της στην Ελλάδα, Cyta Ελλάς, όπως επίσης και αντίστοιχες φήμες για το ενδιαφέρον κάποιων εταιρειών για την απόκτησή της, σε περίπτωση βέβαια που προέκυπτε θέμα πώλησης.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της εταιρείας στην Ελλάδα διέψευδαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τόνιζαν ότι η εταιρεία ακολουθεί σταθερά το business plan που είχε καταρτίσει, και στο οποίο δήλωναν πως έχουν εμπιστοσύνη ότι τελικά θα φέρει καρπούς και θα καταστήσει κερδοφόρα την ελληνική θυγατρική.

Όμως χθες ήρθε η επίσημη επιβεβαίωση για την πρόθεση πώλησης της Cyta Ελλάς από τη Cyta, καθώς η τελευταία δημοσίευσε στον ελληνικό και τον αγγλικό Τύπο, πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά της ελληνικής θυγατρικής.

Η διαδικασία

Με βάση τα όσα αναφέρει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι ενδιαφερόμενοι “μνηστήρες” θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους (που σε πρώτη φάση θα είναι μη δεσμευτικό) μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πρέπει να αναφέρεται το ακριβές ποσοστό των μετοχών της εταιρείας που θέλουν να αποκτήσουν, το οποίο μπορεί να φτάνει και στο 100%, καθώς επίσης τον τρόπο με τον οποίο προτίθενται να πληρώσουν το αντίτιμο.

Στη συνέχεια, η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) – που ελέγχει τη Cyta Ελλάδας – θα αξιολογήσει τις προσφορές (εφόσον υπάρξουν) και θα αποφασίσει ποιές από αυτές θα “προκριθούν” στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, όπου θα κληθούν να υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές, αφού πρώτα πραγματοποιήσουν τους απαιτούμενους ελέγχους στη Cyta Ελλάδας.

Ως σύμβουλος στη διαδικασία θα λειτουργήσει η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC), ενώ ως νομικοί σύμβουλοι της ΑΤΗΚ θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα το δικηγορικό γραφείο Μπερνίτσα και στην Κύπρο το δικηγορικό γραφείο Γεωργιάδης & Πελίδης.

Δε θα πρέπει ωστόσο να αποκλειστεί και η περίπτωση η συγκεκριμένη διαδικασία να μην καταλήξει πουθενά, εάν οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος που τυχόν εκδηλωθούν αξιολογηθούν ως μη συμφέρουσες.

Η πορεία

Η Cyta Hellas ξεκίνησε την πορεία της στην ελληνική αγορά το 2007, έχοντας ένα “έξυπνο” business plan, στη βάση του οποίου ο συνδρομητής “έχτιζε” ο ίδιος το τηλεπικοινωνιακό “πακέτο” που ήθελε, και πλήρωνε μόνον για όσες υπηρεσίες επέλεγε. Το μοντέλο έδειξε να λειτουργεί, καθώς η εταιρεία αύξανε σταθερά τους συνδρομητές της, ενώ παράλληλα ανέπτυσσε και το δικό της δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο σήμερα ξεπερνά τα 5.500 χιλιόμετρα σε όλη την Ελλάδα, με τους συνδρομητές της εταιρείας να ξεπερνούν σήμερα τους 300.000, και την εταιρεία να απασχολεί πάνω από 700 άτομα.

Παράλληλα, η Cyta Hellas παρουσίασε πρωτοποριακές υπηρεσίες για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ήταν η πρώτη εταιρεία που διέθεσε εμπορικά υπηρεσίες VDSL, όπως επίσης και η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που διέθεσε εμπορικά υπηρεσίες 4play (σταθερή τηλεφωνία, internet, κινητή τηλεφωνία, τηλεόραση).

Φυσικά όλα αυτά προϋπέθεταν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, κάτι που, όπως είναι αναμενόμενο, κατέστησε ζημιογόνους τους πρώτους ισολογισμούς της εταιρείας, κάτι όμως που δεν άλλαξε το επιχειρησιακό πλάνο της.

Αυτό που πιθανότατα επηρέασε την πορεία του πλάνου της Cyta Hellas ήταν η μη αναμενόμενη (ως προς το μέγεθος και τη διάρκειά της) οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Η κρίση αυτή είχε τεράστιες επιπτώσεις και στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών η οποία, σύμφωνα με αναλυτές του χώρου, έχασε πάνω από 3 δισ. ευρώ από την αξία της το διάστημα από το 2008 έως και το 2016.

Ως αποτέλεσμα (και) των παραπάνω, μέχρι τώρα η Cyta δεν έχει καταφέρει να εμφανίζει θετικό ισολογισμό στα 10 χρόνια λειτουργίας της στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γενικού Ελεγκτή στην Κύπρο, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τον περασμένο Ιούνιο, το 2016 ο κύκλος εργασιών της Cyta Hellas έφτασε στα 91 εκατ. ευρώ (από 108 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015) ενώ οι ζημιές προ φόρων έφτασαν το 2016 σχεδόν στα 19 εκατ. ευρώ, από 3 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015. Η έκθεση αναφέρει ακόμα ότι οι συσσωρευμένες ζημιές της εταιρείας φτάνουν στα 165 εκατ. ευρώ.

Οι “μνηστήρες”

Οι πληροφορίες που μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει θέλουν τη Wind Ελλάς και τη Vodafone να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Cyta Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η Vodafone έχει ήδη συνεργασία με τη Cyta, καθώς η τελευταία χρησιμοποιεί το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Vodafone προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες εικονικού παρόχου κινητής τηλεφωνίας (MVNO).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Wind Ελλάς διατηρεί μετοχική συμμετοχή που φτάνει στο 10,6% στη Forthnet, για την οποία επίσης κυκλοφορούν πολλά σενάρια για την πώλησή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ