Η απίστευτη ζωή του νέου CEO της Uber

Τη θέση του CEO της Uber ανέλαβε πρόσφατα ο Dara Khosrowshahi, CEO της Expedia εδώ και 12 έτη. Ο 48χρονος Khosrowshahi καλείται να αναλάβει την πολυτιμότερη startup της Silicon Valley, η αξία της οποίας εκτιμάται στα 60 δισ. δολάρια και η οποία όμως τελευταία βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο.

Παρόλο που ο D. Khosrowshahi λέγεται ότι δεν ήταν η πρώτη επιλογή των επενδυτών, εντούτοις είναι αυτός που θα βρεθεί τελικά στο τιμόνι της Uber, προσθέτοντας ένα ακόμη ορόσημο στην καριέρα του. Να σημειωθεί ότι μπορεί ο Khosrowshahi να ήρθε τώρα στο προσκήνιο λόγω της Uber, όμως μετρά χρόνια εμπειρίας στον χώρο της τεχνολογίας.

Ο D. Khosrowshahi γεννήθηκε από πλούσια και επιφανής οικογένεια στο Ιράν, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει μια κοινοπραξία η οποία ενασχολούταν με τα φαρμακευτικά, τα χημικά, τα τρόφιμα και τη διανομή. Όμως στη διάρκεια της Ιρανικής επανάστασης, η εταιρεία κατασχέθηκε και εθνικοποιήθηκε από τη νέα κυβέρνηση. Έτσι η οικογένειά του αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα και να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ.

Ο D. Khosrowshahi ήταν εννέα χρονών όταν αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. Εκεί, μαζί με τα ξαδέρφια του πήγαν στο ιδιωτικό σχολείο Hackley, από το οποίο έχει αποφοιτήσει κι ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας του πετρελαίου Fred Koch.

Στα 13 του, ο πατέρας του D. Khosrowshahi επέστρεψε στο Ιράν για να φροντίσει τον πατέρα του και εγκλωβίστηκε στην χώρα για έξι χρόνια.

Παρά όμως τις δυσκολίες, ο D. Khosrowshahi είχε ήδη αρκετά συγγενικά μέλη σε γνωστές εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας, πολύ πριν βρεθεί στην Expedia. Για παράδειγμα, ένας από τους θείους του είναι ο δισεκατομμυριούχος Hassan Khosrowshahi, o οποίος ίδρυσε μια εταιρεία με ηλεκτρονικά, το Future Shop, το οποίο εξαγοράστηκε από την Best Buy.

O αδερφός του Kaveh Khosrowshahi είναι διευθύνων σύμβουλος στο Allen & Co., γνωστή για το συνέδριο Sun Valley. Πολλά ξαδέρφια του είναι στελέχησ τη Google, ο ξαδερφός του Amir Khosrowshahi συνίδρυσε την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Nervana, η οποία εξαγοράστηκε από την Intel, ενώ τα δίδυμα ξαδέρφια του Ali και Hadi Partovi πούλησαν τη startup τους στη MySpace το 2009.

Ο Khosrowshahi απέκτησε πτυχίου ηλεκτρικού μηχανικού από το Ivy league school Brown University και ξεκίνησε την καριέρα του στα οικονομικά τη δεκαετία του 1990 εργαζόμενος στην Allen & Co (όπου τώρα είναι διευθυντής ο αδερφός του).

Από εκεί έφυγε για να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο στην USA Network εταιρεία του πελάτη του Barry Diller ενώ αργότερα έγινε CFO σε μια άλλη εταιρεία του Diller, την IAC.  To 2001, η IAC Travel εξαγόρασε την Expedia, της οποίας έγινε CEO τον Αύγουστο του 2005

Να σημειωθεί ότι δύο μήνες πριν την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Expedia από τη Microsoft, συνέβη το περιστατικό με τους δίδυμους πύργους. Τότε ο Khosrowshahi ήταν σκεπτικός αλλά ο Barry του είπε ότι “οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να ζουν και να ταξιδεύουν, για αυτό συνεχίζουμε“.

Σαν ηγέτης, φαίνεται ότι είναι το αντίθετο του Travis Kalanick, φιλικός, ψύχραιμος και καθόλου δραματικός. Το 94% των εργαζομένων της Expedia τον εγκρίνουν σαν CEO, σύμφωνα με τη Glassdoor. Απομένει να δούμε πόσο καλά θα τα καταφέρει στην Uber.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ