Η ατζέντα των συναντήσεων των Ελληνικών τραπεζών με τους επενδυτές

Πολυάσχολος φαίνεται ότι είναι ο Σεπτέμβριος για τις Ελληνικές τράπεζες καθώς θα έχουν τρία τετ-α-τετ ραντεβού με τους επενδυτές, στους οποίους καλούνται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του β΄τριμήνου αλλά κυρίως τις επιδόσεις αναφορικά με τα “κόκκινα” δάνεια.

Με την τρίτη αξιολόγηση και τις πιέσεις του ΔΝΤ στον τραπεζικό κλάδο, να αποτελούν τους  βασικούς προβληματισμούς των τραπεζών, οι τέσσερεις τράπεζες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν από κοντά τις διαθέσεις των επενδυτών.

Τα αποτελέσματα β΄τριμήνου που ανακοινώνονται την Τετάρτη για τις Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς και την Πέμπτη για τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank αποτελούν τη βάση των παρουσιάσεων στα τρία roadshows του Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο.

Η ατζέντα έχει ως εξής:
– Στις 4 με 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται το 17ο ετήσιο συνέδριο της HSBC για αναδυόμενες αγορές Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, καθώς και Λατινικής Αμερικής.
– Στις 20 με 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται το 12ο roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
– Στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου το 22ο Annual Financials CEO Conference της Bank of America/Merill Lynch.

Οι συναντήσεις θα έχουν στο επίκεντρό τους τρεις βασικούς άξονες:
– Έκδοση ομολόγων
– Ρευστότητα
– Τρίτη αξιολόγηση

Όσον αφορά στην έκδοση ομολόγων, από τις συναντήσεις οι τραπεζίτες θα μπορέσουν να δουν τις διαθέσεις σχετικά με τις εκδόσεις ομολόγων που προετοιμάζει ο κλάδος κατόπιν της εξόδου του Δημοσίου και τη βελτίωση των συνθηκών.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού εκδόσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ και αν οι συνθήκες διατηρηθούν ευνοϊκές, θα πραγματοποιηθούν στο τελευταίο τετράμηνο του έτους και θα ενισχύσουν τη ρευστότητα, μειώνοντας περαιτέρω τον ELA και φυσικά θα δώσουν θετικό μήνυμα στις αγορές.

Το σημαντικότερο είναι να διατηρηθεί η βελτίωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Η πτωτική πορεία του ELA – από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει κατά 7,6 δισ. ευρώ – και η σταθεροποίηση των καταθέσεων – η άνοδος των τελευταίων τριών μηνών ύψους 2,25 δισ. ευρώ σχεδόν ισοφάρισε τις απώλειες του πρώτου τετραμήνου του 2017- είναι εξελίξεις σημαντικές για τη ρευστότητα.

Η βελτίωση της ρευστότητας είναι εμφανής στα αποτελέσματα β΄τριμήνου που είναι καλύτερα από το προηγούμενο, το οποίο οποίο σημαδεύτηκε από τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση. Η αβεβαιότητα «χτύπησε» και τα κόκκινα δάνεια, με το πρώτο τρίμηνο να έχει καταγράψει άνοδο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και πτώση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs). Η πρόοδος του δευτέρου τριμήνου στον ρυθμό δημιουργίας NPLs αφορά στη σύγκριση με το πρώτο και όχι σε ουσιαστική βελτίωση σε σύγκριση με το 2016.

Τέλος, σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση, οι τραπεζίτες είναι προετοιμασμένοι να δεχτούν ερωτήσεις για την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση καθώς η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι κρίσιμη για τη διατήρηση και βελτίωση του κλίματος και ταυτόχρονα, λόγω των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νέο AQR στις τράπεζες, το οποίο θέτει εκ νέου ως θέμα μια νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Οι ελληνικές τράπεζες  πάντως έχουν τη στήριξη και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος στο εν λόγω ζήτημα και μάλιστα η ΕΚΤ το υποβαθμίζει, παραπέμποντας στον SSM και στους ελέγχους που πραγματοποιεί στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, από τα αποτελέσματα των οποίων θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο εξέτασης πρόσθετων δράσεων.

ΕΚΤ και ΤτΕ εκτιμούν ότι η πραγματικά μεγάλη πρόκληση των NPEs μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω των δράσεων που έχουν συμφωνηθεί και εντάσσονται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ανάλογη επιχειρηματολογία προετοιμάζουν οι τράπεζες εν όψει της τρίτης αξιολόγησης.

Πάντως η πίεση για την επίτευξη των στόχων είναι ισχυρή και μετά τις αστοχίες των προηγούμενων τριμήνων θα χρειαστεί επιτάχυνση με αυξημένη συμμετοχή των διαγραφών και των πωλήσεων δανείων.

Σήμερα αναμένεται να γίνει καθοριστικό βήμα στην πώληση κόκκινων δανείων από τη Eurobank – την πρώτη συναλλαγή της αγοράς – αφού το διοικητικό συμβούλιο θα κληθεί να προκρίνει δύο ή τρεις εκ των ενδιαφερομένων για απευθείας διαπραγμάτευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ