Πενταετή φυλάκιση για τον Πρόεδρο της Samsung

Ένοχος για δωροδοκία καθώς και άλλες κατηγορίες κρίθηκε ο Lee Jae-yong, Πρόεδρος της Samsung. Στον Lee Jae-yong επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών.

Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος της Νότιας Κορέας, ο οποίος θεωρητικά είναι αντιπρόεδρος της εταιρείας αλλά λειτουργεί σαν επικεφαλής της εταιρείας, είχε κατηγορηθεί ότι έκανε μεγάλες δωρεές σε ιδρύματα που διαχειριζόταν στενός φίλος και έμπιστος της ανατραπείσας προέδρου της Νότιας Κορέας, Park Geun-hye, με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες.

Όπως μετέδωσε το Honhap, ο Lee προέβη σε δωροδοκία  για να έχει στήριξη από την Park η οποία ήταν τότε ακόμη πρόεδρος, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.

Αναμένεται να ασκηθεί έφεση και η απόφαση θα μπορούσε τελικά να εκδικαστεί από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, πιθανότατα το επόμενο έτος.

Οι πολίτες άσκησαν πίεση στο δικαστήριο για να βγει μια καταδικαστική ετυμηγορία μετά από το ευρύτατο σκάνδαλο που περιστρέφεται γύρω από την Park και οδήγησε στην αποπομπή της πέρυσι, και ύστερα από τις φωνές προς τη Νότια Κορέα να αντιμετωπίσει δεκαετίες αθέμιτων δεσμών μεταξύ ανώτερων πολιτικών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Παρόλο που ο Lee κατάφερε να αποφύγει τη 12ετή ποινή που ζητούσαν οι εισαγγελείς, εντούτοις πρόκειται γαι τη μεγαλύτερη ποινή που έχει δοθεί σε οποιονδήποτε Νοτιοκορεάτη επιχειρηματία.

Η καταδίκη του θα μπορούσε επίσης να έχει συνέπειες για την Park, η οποία αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης, όταν εκδοθεί η απόφαση για την υπόθεσή της αργότερα μέσα στο έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ