Κατά πόσο είναι υπαρκτή η πυρηνική απειλή;

Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας κλιμακώνεται τις τελευταίες μέρες, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλο τον πλανήτη, με πυρηνικές απειλές να εκτοξεύονται αμφότερα από τους δύο ηγέτες της Β. Κορέας και τω Ην. Πολιτειών.

Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προέβη σε δηλώσεις για το ζήτημα, ενδεικτικές της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η κλιμάκωση της έντασης. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο Γκάμπριελ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο, «όπως συνέβη και στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, να βαδίσουμε ως υπνοβάτες σε έναν πόλεμο, μόνο που αυτή τη φορά ο πόλεμος δεν αποκλείεται να διεξαχθεί ακόμη και με πυρηνικά όπλα». Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας προσέθεσε ότι δεν πρέπει «να αντιδρούμε στις απειλές της Β. Κορέας με την ίδια, επιθετική ρητορική».

Να σημειώσουμε πως οι σχέσεις Μέρκελ-Τράμπ είναι ψυχρές, παρά τις προσπάθειες να διατηρηθούν τα προσχήματα,  την στιγμή που οι σχέσεις Γερμανίας-Κίνας, τον κύριο διπλωματικό σύμμαχο της Β. Κορέας, διέπονται από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.  

Την ίδια στιγμή αμέτοχη στο επικίνδυνο επικοινωνιακό παιχνίδι μένει η Μεγάλη Αρκούδα, καθώς ο Πούτιν απολαμβάνει τις διακοπές του. Να σημειώσουμε όμως πως το πρώην στέλεχος της KGB έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα του τις διεθνείς εξελίξεις και τα συμφέροντά του στην περιοχή.    

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη, όμως κατά πόσο είναι εφικτή η πυρηνική απειλή;

Ας πάρουμε ένα τέτοιο σενάριο να δούμε τι πιθανότητες υπάρχουν. Επειδή το ζήτημα είναι ιδιαίτερο θα μείνουμε σε μια μικρή επισκόπηση χωρίς να περιλάβουμε τις εκατοντάδες παραμέτρους που εμπλέκονται.  

Ειδικοί επί του θέματος δηλώνουν ιδιαίτερα καθησυχαστικοί καθώς  όπως αναφέρουν το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου υπάρχει από την περίοδο του «ψυχρού πολέμου», όμως παρά το γεγονός ότι τα πυρηνικά οπλοστάσια παγκοσμίως είναι αρκετά πιο ισχυρά, κανείς δεν μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση εν θερμό. Ακόμη και αν μια τέτοια απόφαση παρθεί από κάποιον ηγέτη, η υλοποίησή της θα χρειαστεί μήνες, γεγονός που θα δημιουργήσει παγκόσμιες αντιδράσεις ώστε να αποφευχθεί η υλοποίηση της.

Καταγραφή

Οι Ην. Πολιτείες θα χρειαστούν μήνες να ετοιμαστούν για πόλεμο με την Πιονγκ Γιανγκ και ιδίως ένα πυρηνικό χτύπημα απαιτεί την εκκένωση περιοχών στην Νότια Κορέα, γεγονός που σημαίνει πως εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους. Η διαδικασία εκκένωσης θα πάρει αρκετούς μήνες και την περίοδο αυτή οι αμερικανικές βάσεις θα ετοιμάζονται για την επίθεση. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα μείνει δίχως διεθνείς αντιδράσεις και διπλωματικές κινήσεις για την αποφυγή της. Επιπλέον η Νότια Κορέα αποτελεί ένα από τους πλέον ισχυρότερους διπλωματικούς και οικονομικούς συμμάχους των Ην. Πολιτειών και ένα ενδεχόμενο σενάριο πολέμου θα έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, πριν καν αρχίσει να σχεδιάζεται.

Από την άλλη πλευρά ο Κιμ δεν μπορεί να ρισκάρει να χάσει το καθεστώς του, καθώς η οποιαδήποτε επιθετική κίνηση θα γίνει αντιληπτή πολύ πριν ξεκινήσει, γεγονός που θα επιφέρει παγκόσμια κατακραυγή και αντίδραση εναντίον του. Μια τέτοια κίνηση θα σηματοδοτήσει το τέλος του καθεστώτος του. Όπως αναφέρθηκε σε πάνελ του Foreign Affairs σε σχετική συζήτηση «there’s too much to lose». Η φράση αυτή είναι ενδεικτική της πραγματικότητας. Ο Κιμ είναι ηγέτης της πλέον απομονωμένης χώρας στον κόσμο, με έναν λαό που μένει υπό τον έλεγχό του κυρίως λόγο φόβου. Σε όλα τα καθεστώτα παρόμοιου τύπου ιστορικά έχει αποδειχθεί πως ο φόβος είναι το ισχυρότερο όπλο του «ηγέτη». Εφαρμόζοντας ένα σύστημα ελέγχου με συνεχείς «αποκεφαλισμούς» όσων αποκτούν παραπάνω δύναμη από όσο πρέπει, έχει καταφέρει ως τώρα να παραμείνει αρχηγός του κράτους. Επίσης μεγάλη επιρροή πάνω του ασκεί η Κίνα, μια χώρα που θέλει ηρεμία στην περιοχή καθώς οι οικονομικοί της στόχοι για το μέλλον δεν θα επιτρέψουν εντάσεις.     

Οι δύο ηγέτες είναι αρκετά εγωκεντρικοί γεγονός που φαίνεται από την ευκολία με την οποία εκτοξεύουν απειλές. Όμως είναι άλλο οι απειλές και εντελώς διαφορετικό μια πολεμική σύγκρουση. Η δημοτικότητα του Τραμπ βρίσκεται αρκετά χαμηλά, γεγονός που εξηγεί την στάση του, καθώς θέλει να φανεί σκληρός στο ακροατήριό του στην εξωτερική πολιτική, εφόσον οι πολιτικές του ως τώρα στα εσωτερικά ζητήματα δεν αποδίδουν. Από την άλλη ο Κιμ είναι ένας τριαντάρης με μεγάλη δύναμη την οποία δεν έχει την ωριμότητα και τις γνώσεις να την διαχειριστεί, με αρκετούς εσωτερικούς κινδύνους. Η στάση του είναι απόλυτα αναμενόμενη καθώς στοχεύει στο εσωτερικό της Β. Κορέας και σε έναν λαό που δεκαετίες τώρα προπαγανδίζεται προς όφελος του καθεστώτος.  

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι πως η αμερικανικές βάσεις στην γύρω περιοχή θα ενισχυθούν τις επόμενες εβδομάδες ως επίδειξη δύναμης. Από την πλευρά του ο Κιμ θα δοκιμάσει κάποια πυραυλική δοκιμή ακολουθώντας την ως τώρα στάση του. Ο μοναδικός πραγματικός κίνδυνος πάντως είναι εκείνος του «ατυχήματος». Σε τέτοιο διπλωματικό επίπεδο όμως το σενάριο του «ατυχήματος» είναι το πρώτο που φροντίζεται να αποφευχθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ