Πανικός στο City λόγω Brexit

Όσο οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ συνεχίζονται, τόσο αυξάνονται οι ανησυχίες για το μέλλον των εταιρειών που εδρεύουν στο νησί. Ήδη πολλές εταιρείες έχουν ετοιμάσει βαλίτσες για κάποια άλλη Ευρωπαϊκή πόλη. Ιδιαιτέρα μεγάλη είναι η ανησυχία για τις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές εταιρείες στο City. Σε μια παγκοσμιοποιημένη  αγορά  η απομόνωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του Ην. Βασιλείου θα επιφέρει τεράστιες οικονομικές απώλειες.

Μάλιστα η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) εξέδωσε μια νέα προειδοποίηση ότι το Brexit θα μπορούσε να δυσχεράνει τον έλεγχο των επιχειρήσεων στο City.

Ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Προληπτικής Εποπτείας (PRA), του τομέα της Τράπεζας που είναι αρμόδιος για τη ρύθμιση των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, ισχυρίζεται ότι «οποιαδήποτε πρόσθετη πολυπλοκότητα στην διαδικασία εξόδου θα προκαλέσει σημαντικό πρόσθετο βάρος στο σκέλος της εποπτείας».

Ο αρχηγός της PRA, Sam Woods, δημοσιοποίησε την τελευταία αξιολόγηση της Τράπεζας αφού περισσότερες από 400 επιχειρήσεις παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είχαν ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον προγραμματισμό της Τράπεζας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να προκληθεί από ένα κακό Brexit. Μια συμφωνία δηλαδή στην οποία δεν ρυθμίζονται επαρκώς οι σχέσεις των αγορών μετά την έξοδο.

Ο διευθυντής της UK Finance Stephen Jones δήλωσε πως είναι απαραίτητη μια μεταβατική συμφωνία, ώστε να μην προκληθεί πανικός στις αγορές. Την ίδια στιγμή μεγάλες είναι οι ανησυχίες για το σενάριο εκείνο στο οποίο δεν υπάρχει ακριβής συμφωνία για το ζήτημα των εταιρειών του City.  

Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ έχει προκαλέσει μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων σε όλους τους τομείς της Βρετανικής οικονομίας και βιομηχανίας. Στο σύνολό τους οι εταιρείας και οι επιχειρήσεις στο νησί έχουν μπλεχτεί στον λαβύρινθο των διαπραγματεύσεων και κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το νέο τους περιβάλλον μετά την έξοδο, γεγονός που επιφέρει οικονομική αβεβαιότητα και αρνητικές συνέπειες σε όλους τους τομείς.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ