Οριστικά στα δικαστήρια Nova και Superleague

Το πλήρες ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις της Nova με τη λίγκα για την αναμόρφωση του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου προκειμένου αυτό να καταστεί πιο ελκυστικό και εμπορικό, ήταν αναμενόμενο ότι θα οδηγούσε τη Nova στην κατάθεση αγωγής μείωσης του τιμήματος της σύμβασης κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, κάτι που είχε προαναγγείλει ουσιαστικά η Nova πως θα έκανε εάν οι 2 πλευρές δεν τα έβρισκαν.

Σημειώνεται ότι από την άνοιξη του 2016 η Nova είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, που αποσκοπούσαν στη βελτίωση και την αναβάθμιση της ποιότητας και άρα της εμπορικής αξίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, προτάσεις ωστόσο στις οποίες η λίγκα δεν ανταποκρίθηκε, ενώ δεν εφάρμοσε ούτε τις προτάσεις των πορισμάτων από ειδικευμένες εταιρείες στις οποίες εκείνη απευθύνθηκε.

Έτσι στα στελέχη της Nova ανέφεραν σήμερα ότι η εταιρεία “θεωρεί πως όλο αυτό το διάστημα, εξάντλησε τα όρια της καλόπιστης διαπραγμάτευσης χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Υποχρεώθηκε έτσι στην κατάθεση αγωγής μείωσης του τιμήματος της Σύμβασης Κεντρικής Διαχείρισης.

Στην κίνησή της αυτήν, στηρίχθηκε στη μελέτη ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα ο οποίος έλαβε υπ’ όψιν του όλες τις παραπάνω δυσχερείς οικονομικές συνθήκες αλλά και τα εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα της προηγούμενης διετίας στην λειτουργία του Συνεταιρισμού. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων που έχει αναλάβει η διοίκηση της εισηγμένης με στόχο την αναδιάρθρωση του κοστολογικού μοντέλου της εταιρείας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα μειωμένα έσοδα που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην χαμηλή εμπορική απόδοση της Super League.”.

Μένει να δούμε και την αντίδραση της λίγκας σε αυτή την κίνηση της Nova. Σημειώνεται ότι μετά το “σπάσιμο” της κεντρικής χορηγίας του πρωταθλήματος από τον ΟΠΑΠ (καθώς ορισμένες ομάδες διαφωνούσαν με αυτή) η λίγκα έχασε πολύ σημαντικά ποσά, ενώ η νέα κεντρική χορηγία της προσφέρει ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που έδινε ο ΟΠΑΠ, με συνέπεια να πληγούν κυρίως οι μικρότερες ομάδες που βάσιζαν τα έσοδά τους στα χρήματα του ΟΠΑΠ.

Μετά την αποχώρηση του ΟΠΑΠ από τη θέση του κεντρικού χορηγού, απομένει η Nova ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της λίγκας, και από τα χρήματα που δίνει πάνω από τις μισές ομάδες εξαρτούν την επιβίωσή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ