Η ιστορία της Unisoft που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της!

του Γιάννη ΛΕΟΝΤΑΡΗ

Στον απόλυτο έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών έχει περάσει πλέον η Unisoft του ομίλου Altec, καθώς μετά και τη δεύτερη φάση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας, οι πιστώτριες τράπεζες ελέγχουν το 98,1% και Altec Holding (στην οποία ανήκε) το 1,9%.

Η Unisoft δεν έχει σχέση με την παλαιά εταιρεία λογισμικού Unisoft, καθώς αυτή εξαγοράστηκε (και τελικά απορροφήθηκε) από τον πάλαι ποτέ κραταιό όμιλο Altec, ο οποίος πριν από 9 περίπου μήνες αποφάσισε να μετονομάσει τη θυγατρική του Altec Software σε Unisoft. Ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα του ομίλου οδήγησαν την εταιρεία στην υπαγωγή της στον πτωχευτικό κώδικα και το σταδιακό πέρασμα του ελέγχου της στις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες σχεδίασαν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της Unisoft προκειμένου στη συνέχεια να έχουν ελπίδες να την πουλήσουν σε καλύτερη τιμή.

Ειδικότερα, το σχέδιο αναδιάρθρωσης καταρτίστηκε από τη νέα διοίκηση της εταιρείας και τις πιστώτριες τράπεζες τον Οκτώβριο του 2016, και περιλάμβανε την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης, τη ριζική μείωση του δανεισμού, την είσοδο νέων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο και την παρουσίαση νέων εφαρμογών.

Την 7η Ιουλίου 2017 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του σχεδίου, η οποία περιλάμβανε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά 608.820 ευρώ, τον ορισμό από τους νέους μετόχους των μελών του νέου διοικητικού συμβουλίου, την αναδιάρθρωση των διευθυντικών στελεχών και τη μεταφορά της έδρας της εταιρίας σε νέα κτίρια στη Μεταμόρφωση Αττικής.

Το μετοχικό κεφάλαιο της UNISOFT, πριν από την ανωτέρω αύξηση, ανέρχονταν στις 300.000 ευρώ, αποτελούμενο από 5.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 60 ευρώ έκαστη, ενώ μετά την αύξηση, το μετοχικό κεφάλαιο ανήλθε στις 908.820 ευρώ, αποτελούμενο από 15.147 μετοχές ονομαστικής αξίας 60 ευρώ έκαστη.

Την 31η Ιουλίου 2017 ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση του σχεδίου ανασυγκρότησης, κατά την οποία αποφασίστηκε νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της UNISOFT ΑΕ κατά το ποσό των 5.000.000 ευρώ, με την ολοκλήρωση της οποίας, η μετοχική σύνθεση θα διαμορφωθεί ως εξής: Πιστώτριες Τράπεζες 98,1% και Altec Holding 1,9%.

Παράλληλα, υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ της εταιρίας και των πιστωτριών τραπεζών για ριζική αναδιάρθρωση (μείωση) του τραπεζικού δανεισμού στο ποσό των 7.500.000 ευρώ με 10ετή περίοδο αποπληρωμής και αποφασίστηκε να ανοίξει από τους συμβούλους της εταιρίας, η διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από όσους υποψήφιους επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της UNISOFT.

Τέλος, εντός του φθινοπώρου, αναμένεται να ολοκληρωθεί και η τρίτη φάση του σχεδίου ανασυγκρότησης, με την επίσημη παρουσίαση της νέας εφαρμογής CAPITAL B.O.S., ενός συστήματος βελτιστοποίησης επιχειρησιακών λειτουργιών (Business Optimization System), που αποτελεί την πρώτη από μια σειρά νέων εφαρμογών που αναπτύσσονται από τη UNISOFT, με τη χρήση της νέας πλατφόρμας ανάπτυξης εφαρμογών B.O.S.

Οι εφαρμογές που σχεδιάζονται με τη χρήση της πλατφόρμας ανάπτυξης εφαρμογών B.O.S. χρησιμοποιούν τα πλέον σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού, ενσωματώνουν πλήρως όλες τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και είναι σχεδιασμένες για να βελτιστοποιούν τις λειτουργίες κάθε επιχείρησης και όχι απλώς να διαχειρίζονται τους εταιρικούς πόρους.

Με την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η νέα UNISOFT φιλοδοξεί (όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση) ότι “θα αποτελεί την πλέον σύγχρονη και υγιή ελληνική εταιρία πληροφορικής”.

Μένει να δούμε εάν θα υπάρξει ενδιαφερόμενος επενδυτής για την εταιρεία, ποιός θα είναι και πόσα χρήματα είναι διατεθειμένος να δώσει, καθώς μαζί με την εταιρεία θα πάρει φυσικά και τις υποχρεώσεις της…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ