Κίνα και Άπω Ανατολή “στήριξαν” την εκκόκκιση βάμβακος

Ο εγχώριος κλάδος της εκκόκκισης βάμβακος εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η περίοδος 2015/2016 επιφύλαξε εκ νέου μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στα 2,55 εκατ. στρέμματα, καθώς οι τιμές στο σκληρό σιτάρι ήταν πιο ελκυστικές σε σχέση με το σύσπορο βαμβάκι, γεγονός που “απομάκρυνε” πολλούς παραγωγούς από τον κλάδο. Επίσης, οι βροχοπτώσεις την περίοδο της συγκομιδής προκάλεσαν καταστροφές, με συνέπεια οι αποδόσεις να είναι αρκετά χαμηλότερες. Επομένως, παραγωγή των εκκοκκιστηρίων υποχώρησε στους 200.000 τόνους περίπου, έναντι 280.000 τόνων την προηγούμενη περίοδο.

Ακολούθως, την τρέχουσα περίοδο 2016/2017 οι εκτάσεις υποχώρησαν περαιτέρω στα 2,34 εκ. στρέμματα. Ωστόσο, οι αποδόσεις ήταν αρκετά βελτιωμένες, ιδίως στη Θεσσαλία, καθώς δεν επικράτησαν ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Επομένως, εκτιμάται ότι η παραγωγή εκκόκκισης τονώθηκε.

Παράλληλα, θετική πτυχή αποτέλεσε η ανοδική πορεία των εγχώριων και διεθνών τιμών, γεγονός που τροφοδοτήθηκε από τη ζήτηση που εκδηλώθηκε από: α) την Κίνα, η οποία καταναλώνοντας τα αποθέματα που είχε συγκεντρώσει –και υπό την πίεση της μείωσης της παραγωγής της- τους τελευταίους μήνες έχει “βγει” στις αγορές, β) την  Άπω Ανατολή, όπου τα τοπικά κλωστήρια αποκτούν βαμβάκι για γρήγορες φορτώσεις.

Χαρακτηριστικά, ο δείκτης Cotllook Index A στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 διαμορφωνόταν στα 78 cents ανά λίμπρα, για να αυξηθεί στα 85,15 cents στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.

Επομένως, η καλλιεργούμενη έκταση το 2017/18 προβλέπεται να εμφανίσει άνοδο στα 2,5 εκ. στρέμματα, καθώς οι τιμές παραγωγού στο “άνοιγμα” της τρέχουσας περιόδου έφτασαν μέχρι και τα 53-55 λεπτά το κιλό.  

Σύμφωνα με τον Νικόλα Γκουζέλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, “Η στήριξη της καλλιέργεια βάμβακος στη χώρα μας προϋποθέτει ανασυγκρότηση και εκ νέου ανάπτυξη της εγχώριας κλωστοϋφαντουργίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, απαιτείται η διαμόρφωση ενός επενδυτικού περιβάλλοντος, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή των κλωστοϋφαντουργικών μονάδων που τα προηγούμενα χρόνια “μετακόμισαν” σε γειτονικές χώρες. Η επάνοδος των κλωστηρίων πρέπει να συνδυαστεί με τη συνεργασία με οίκους ένδυσης, ώστε τα οφέλη για την οικονομία να είναι μεγαλύτερα”.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 21 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών στις 30/6/16 υποχώρησε κατά 1,9% από το προηγούμενο έτος, στα €484,18 εκ.
  • Τα ΚΠΤΦΑ υποχώρησαν κατά 42,3%, στα €16,5 εκ., ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε €1,76 εκ., έναντι €16,7 εκ. την προηγούμενη χρήση.
  • Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ υποχώρησαν σε 4,5% και 0,3% αντίστοιχα.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε σε 2,2 προς 1.
  • Η γενική και άμεση ρευστότητα παρέμειναν στο 1,2 και 0,7 αντίστοιχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ