Ενοχος ο Τ. Μαντέλης για δωροδοκία από τη Siemens

Ένοχος κρίθηκε ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσος Μαντέλης, για μίζα 450.000 γερμανικών μάρκων. από τη Siemens.

Ακόμη, ένοχοι κρίθηκαν οι Ηλ. Γεωργίου, στέλεχος της Siemens και ο Αλ. Μαντάς, πρώην συνεργάτης του Τ. Μαντέλη. Αθωώθηκαν η πρώην εφοριακός, Αντωνία Μάρκου, και ο κουμπάρος του υπουργού, Γ. Τσουγκράνης.

Στην ετυμηγορία του δικαστηρίου, η οποία ήταν ομόφωνη, αναφέρεται:
 
Ο Τ. Μαντέλης κρίνεται ένοχος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καθώς απέκρυψε όφελος, το οποίο “απαίτησε” μέσω μεσάζοντος από τη Siemens, για την έγκριση προγραμματικής σύμβασης (8002/97) με τον ΟΤΕ.

Ο Ηλ. Γεωργίου κρίθηκε ένοχος για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Ο Αλ. Μαντάς, κρίθηκε αθώος για την απλή συνδρομή σε παθητική δωροδοκία και ένοχος για απλή συνδρομή στο ξεπλυμα βρώμικου χρήματος

Η Α. Μάρκου αθωόθηκε για το ότι υπήρξε παρένθετο πρόσωπο σε λογαριασμό, ελλειψει δολου, για απλή συνδρομή σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο Γ. Τσουγκράνης επίσης κρίθηκε αθώος ελλείψει δόλου.

Επίσης, το δικαστήριο απασχόλησε και το ότι οι Τ. Μαντέλης, Ηλ. Γεωργίου και Αλ. Μαντάς, έχουν δηλώσει ότι παραχωρούν τα 450.000 γερμανικά μάρκα στο Δημόσιο. Αφορά στο ποσό των 175.000 ευρώ, που έχει κατασχεθεί, και ακόμη 55.000 ευρώ που έχουν καταβληθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αυτή η κίνηση αποσκοπεί στην επιστροφή των χρημάτων στο Δημόσιο, για να λάβουν ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.

Η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε να γίνει δεκτή η δήλωση για τους Αλ. Μαντά και Ηλ. Γεωργίου αλλά όχι για τον Τ. Μαντέλη καθώς όπως υποστηρίζει, εξαιρείται καθώς υπάρχει σχετική δέσμευση, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης, Γιάννης Ηρειώτης, υποστήριξε πως η εν λογω δέσμευση είναι αντισυνταγματική αφού δημιουργείται ιδιώνυμο αδίκημα με το οποίο εξαιρείται ο Τάσος Μαντέλης λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργός, αν και δικάζεται στο δικαστήριο ως πολίτης.

Αναμένεται πλέον η απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών και της επιστροφής των χρημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ