Η εργασιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα

Την στιγμή που η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντελια Βελκουλεσκου ζητά περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ιδίως στο συνταξιοδοτικό, η πλήρης απορύθμιση της εργασιακής πραγματικότητας στην χώρα μας συνεχίζεται.

Η μη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού έγκειται σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στις γνωστές  πλέον παθογένειες της Ελλάδας και η μόνη λύση που φαντάζει ορθή σύμφωνα με τις έως τώρα συνταγές του ΔΝΤ είναι η πλήρης απορύθμιση κάθε δομής που προασπίζεται την έννοια του κοινωνικού κράτους.

Οποιαδήποτε πρόταση ή σκέψη η οποία να στοχεύει στην πραγματική και ουσιαστική αντιμετώπιση των ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία έχοντας ως κεντρικό πυλώνα δράσης την ρύθμιση της εργασιακής πραγματικότητας στην Ελλάδα φαντάζει μη βιώσιμη για τα μεγάλα think tanks των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων στα οποία συγκαταλέγονται το ΔΝΤ και η ΕΚΤ.

Η μόνη πραγματική λύση στα ελλείμματα των ταμείων είναι η ενίσχυση και ο επαναπροσδιορισμός της εργασιακής πραγματικότητας.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΔΗΛΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ
Κακοπληρωμένη εργασία, μονομερείς βλαπτικές μεταβολές 4,2 δισ. ευρώ
Πλήρως απλήρωτη εργασία 2 δισ. ευρώ
Παράβαση των ωραρίων εργασίας – κλεμμένες ώρες 1,6 δισ. ευρώ
Ασφάλιση στον ΟΓΑ αντί στο ΙΚΑ 0,8 δισ. ευρώ
Χαμηλότερη ασφάλιση αντί του πραγματικού μισθού 0,5 δισ. ευρώ
Εργολαβίες – Εργόσημο – Συμβοηθούντα μέλη 0,5 δισ. ευρώ
Μερική απασχόληση, Νομιμοφανείς κλοπές σε δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα & Επίδομα αδείας 0,2 δισ. ευρώ
Ψευδο-ανεξάρτητη απασχόληση-μπλοκάκι 0,2 δισ. ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ 10 δισ. ευρώ

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΠΕ η ετήσια απώλεια των ασφαλιστικών ταμείων από κάθε μορφής προσπάθεια απόκρυψης ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται στα 10 δισ.ευρώ Από αντίστοιχα στοιχεία του ILO το μέγεθος της αδήλωτης οικονομίας ισοδυναμεί με το 25% του ΑΕΠ της χώρας.

Σημαντικό είναι το μεγάλο ποσοστό αυτοαπασχόλησης και των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (1-9 εργαζομένους) που αντιπροσωπεύουν το 96% του συνόλου των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, απασχολώντας 55% του εργατικού δυναμικού (30% στην ΕΕ). Η Ελλάδα έχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων στην ΕΕ των 28 με ποσοστό μεγαλύτερο του 32% (14% στην ΕΕ).

Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρομέτρου το 2013, στο σύνολο της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα, σε ποσοστό 67,3% αφορούσε έμμισθη απασχόληση (με 13,3% πλήρως αδήλωτη έμμισθη απασχόληση και 54% μερικώς αδήλωτη απασχόληση), 10,2% αφορούσε μερικώς αδήλωτη αυτοαπασχόληση και 22,5% αμειβόμενες εξυπηρετήσεις στο πλαίσιο στενών κοινωνικών σχέσεων.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι μόνο οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα με περαιτέρω μείωση συντάξεων και κοινωνικών παροχών, συνταγή που δυσχεραίνει την κατάσταση αντί να την διορθώνει , αλλά πρωτίστως η ρύθμιση και η επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας.  Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών ούτως ώστε να μπορεί να παραχθεί ουσιαστικό έργο στην διαδικασία ελέγχου. Αναγκαία κίνηση αποτελεί και η συνεργασία των ελεγκτικών μηχανισμών με όλους τους φορείς εκείνους που βρίσκονται σε άμεση επαφή με την αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ