Το καλό παράδειγμα της Innoetics και της Taxibeat

του Γιάννη Κωτσή-Γιανναράκη*

Τι εξάγει περισσότερο η Ελλάδα; Τεχνολογία η ελαιόλαδο; Που πρέπει να αναζητήσουμε τις πηγές της ευημερίας για τη χώρα και τον λαό της, στην επέκταση της αγροτικής παραγωγής ή στην αξιοποίηση του τεχνογνωσιακού της δυναμικού;

Οι δύο πιο σημαντικές ειδήσεις για το επιχειρηματικό τοπίο της Ελλάδας το 2017 ήταν η επένδυση της Daimler στην TAXIbeat και της SAMSUNG στην Innoetics.

Έχει μεγάλη σημασία πως και οι δύο προέρχονται από τον χώρο της εφαρμοσμένης τεχνολογίας. Της έξυπνης ιδέας του Νίκου Δρανδάκη και της ερευνητικής δουλειάς του Αιμίλιου Χαλαμανδάρη και της ομάδας του που κατάφεραν να μετατραπούν σε χρήσιμη υπηρεσία και προϊόν αξιοποιώντας τα νέα εργαλεία της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών Στην περίπτωση της Innoetics, μάλιστα, έχει ιδιαίτερη αξία ότι η εταιρεία προέκυψε ως spin-off ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος, του Πανεπιστήμιου Αθηνών!

Οι επιτυχίες του Νίκου και του Αιμίλιου μας αποκαλύπτουν μια πραγματικότητα που -ακόμη- δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτή: Πως αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, η Ελλάδα σήμερα εξάγει τρεις φορές περισσότερη αξία σε τεχνολογία απο ότι σε αγνό παρθένο ελαιόλαδο! Αυτή είναι μια άγνωστη πλευρά της χώρας μας στον 21ο αιώνα, και εκεί ίσως να βρίσκεται η αρχή του δρόμου για την ευημερία και την ανάπτυξη.

Οι περιπτώσεις της Innoetics και της TAXIbeat, σηματοδοτούν μια αλλαγή παραδείγματος για την ελληνική επιχειρηματική σκηνή και για την ελληνική οικονομία γενικότερα: Πως οι επενδύσεις στα μυαλά και στην τεχνογνωσία αποδίδουν και πως το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που επιμένει να θεωρεί την Ελλάδα ως καλή βάση για την ανάπτυξη του, βρίσκει υποστηρικτές από τη διεθνή αγορά.

Αυτό το παράδειγμα πρέπει όλοι να ενισχύσουμε!


* ο Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης είναι Γενικός Διευθυντής του ΣΕΚΕΕ, του συνδέσμου των επιχειρήσεων που αναπτύσσουν εφαρμογές και υπηρεσίες στις νέες κινητές συσκευές και συντονίζει τις δραστηριότητες του δικτύου καινοτομικών επιχειρήσεων Σynergies. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στο χώρο του Διαδικτύου, των ηλεκτρονικών εκδόσεων και του ψηφιακού περιεχομένου όπου επιχειρεί από το 1985. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής της κορυφαίας δικτυακής πύλης in.gr και συνεργάστηκε με τον ΔΟΛ από το 1998 σε διευθυντικές θέσεις στις ηλεκτρονικές καθώς και στις έντυπες εκδόσεις του Ομίλου. Γεννήθηκε το 1959 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε Βιολογικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συμμετείχε ως ιδρυτής και βασικός μέτοχος σε εταιρείες πληροφορικής και ηλεκτρονικών εκδόσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ