OTE: Επενδύει στην τεχνολογία με ορόσημο το 2020

του Γιάννη ΛΕΟΝΤΑΡΗ

Η αλήθεια είναι πως τα προηγούμενα χρόνια ο ΟΤΕ δεν πέρασε και τις καλύτερες στιγμές της νεότερης ιστορίας του, καθώς είχε να αντιμετωπίσει αφενός την “αφαίμαξη” πελατών από τους άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, και αφετέρου την ανάγκη προσαρμογής του σε δεδομένα λειτουργίας μιας ιδιωτικής εταιρείας, και όχι μιας ΔΕΚΟ.

Για τους περισσότερους που έζησαν από “μέσα” όλες τις διαδικασίες, το δεύτερο αποτελούσε και το πιο δύσκολο στοίχημα της διοίκησης του τέως επικεφαλής Παναγιώτη Βουρλούμη, και του νυν προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, Μιχάλη Τσαμάζ.

Ωστόσο το στοίχημα κερδήθηκε, και πλέον ο ΟΤΕ ατενίζει με σιγουριά το μέλλον του, έχοντας μεταμορφωθεί σε μια ανταγωνιστική και εύρωστη εταιρεία, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραπάνω διαδικασίας επιτελέστηκε μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης της χώρας.

Και όλα αυτά, με τον οργανισμό να συνεχίζει να επενδύει πολύ σημαντικά ποσά στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές του, που σε μεγάλο βαθμό αποτελούν τηλεπικοινωνιακές υποδομές και των άλλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων, αφού χρησιμοποιούνται και από αυτούς.

Μόνο τα τελευταία 6 χρόνια ο ΟΤΕ έχει επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ, ενώ έχει δεσμευτεί να επενδύσει άλλο 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, για τη δημιουργία και δικτύων οπτικών ινών, και δικτύων 4G – 4G+.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τη σύναψη δανειακής συμφωνίας ύψους 300 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική του Cosmote με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank, EIB – 150 εκατ. ευρώ) και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD – 150 εκατ. ευρώ) ώστε να αυξήσει την κάλυψη του κινητού ευρυζωνικού δικτύου της 4G/4G+ και να προβεί σε επενδύσεις ενίσχυσης χωρητικότητας και τεχνολογικής αναβάθμισης.

Το έργο της Cosmote κινείται στο πρόγραμμα της Ψηφιακής Ατζέντας για την Ευρώπη (η οποία εντάσσεται στη στρατηγική “Ευρώπη 2020”) και φιλοδοξεί να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της για παροχή πολύ γρήγορων (πάνω από 30 Mbps) ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες της ΕΕ και, σε ορισμένο βαθμό, ευρυζωνικών υπηρεσιών 100 Mbps στο 50% του πληθυσμού μέχρι το 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ