Σε τεντωμένο σχοινί η τύχη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου

Στο πιο κρίσιμο σημείο τους βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της Superleague με τη Nova, και μαζί με αυτές και η τύχη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις περισσότερο απομάκρυναν, παρά έφεραν πιο κοντά τις 2 πλευρές.

Η ιστορία ξεκινάει ουσιαστικά από πέρυσι, όταν η Nova βλέποντας ότι το ποδοσφαιρικό προϊόν γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλές, αλλά και ότι το οικονομικό του μέγεθος συρρικνώνεται, πρότεινε στη λίγκα τη λήψη μίας σειράς μέτρων ώστε αφενός το ποδόσφαιρο να γίνει περισσότερο ελκυστικό, και αφετέρου οι ομάδες να καταστούν περισσότερο βιώσιμες.

Μία από τις βασικότερες αλλαγές που πρότεινε η Nova τότε στη λίγκα ήταν και η σταδιακή μείωση των ομάδων της λίγκας από 16 που είναι σήμερα, σε 14, και τελικά σε 12, ώστε οι οικονομική “πίτα” που προκύπτει από το ποδοσφαιρικό προϊόν να μοιράζεται σε μεγαλύτερα ¨κομμάτια” στις ομάδες (αφού αυτές θα ήταν λιγότερες).

Ωστόσο η λίγκα απέρριψε τις περισσότερες από τις προτάσεις της Nova, και ανέθεσε σε μεγάλους ξένους μελετητικούς οίκους να εκπονήσουν μελέτες για τη βιωσιμότητα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Οι μελέτες αυτές ετοιμάστηκαν και παραδόθηκαν στη λίγκα πριν από μερικούς μήνες και σε πολλά σημεία τους συμφωνούσαν με τις θέσεις που είχε εκφράσει η λίγκα. Όμως σχεδόν τίποτα δεν προχωρούσε στο θέμα αυτό καθώς η λίγκα αδυνατεί να εκφράσει ενιαία θέση σχεδόν σε όλα τα θέματα που αφορούσαν στην αλλαγή των κανόνων διεξαγωγής του ποδοσφαίρου. Το μόνο στο οποίο κατέληξαν οι ομάδες (όχι φυσικά ομόφωνα) είναι η απόφαση από τη νέα χρονιά τα playoff να κρίνουν και τον πρωταθλητή, όπως γίνεται στο μπάσκετ.

Ακόμα όμως και αυτή η απόφαση είναι πλέον στον αέρα, καθώς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της λίγκας τέθηκε και αυτό υπό αμφισβήτηση, καθώς ένα μήνα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος βρίσκονται τα πάντα στον αέρα, καθώς οι ομάδες συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε όλα, ακόμα και σε αυτά που υποτίθεται ότι είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Μάρτιο. Το αποτέλεσμα είναι πως δεν έχει συμφωνηθεί ούτε η τελική προκήρυξη του πρωταθλήματος, ούτε το εάν θα γίνουν playoff και εάν θα προκύπτει ο πρωταθλητής από αυτά, εφόσον γίνουν, ούτε και πόσες ομάδες τελικά θα πέσουν.

Εξελίξεις που δεν άρεσαν στη Nova, η οποία θέλει πλέον ευθέως θέμα αξιοπιστίας των συνομιλητών της στη λίγκα. Όπως ανέφεραν στελέχη της στο EMEA.GR, όταν έχουν απέναντί τους ανθρώπους που άλλα λένε και άλλα κάνουν, αυτό δυναμιτίζει τις όποιες προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. “Θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν οριστικά μεταξύ τους ώστε οι συνομιλίες με εμάς να έχουν πιθανότητες για ουσιαστικό αποτέλεσμα. Εάν αποφασίζουν κάτι και λίγο καιρό μετά το αναιρούν, δε μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση με αυτά τα δεδομένα” έλεγαν χαρακτηριστικά.

Η όλη κατάσταση έχει “επιβαρυνθεί” και από το γεγονός ότι η Nova έχει παρακρατήσει ένα ποσό της τάξης των 4 εκατ. ευρώ στη βάση της ενεργοποίησης ποινικών ρητρών για μη τήρηση ορισμένων όρων κατά την περσινή περίοδο που προβλέπονταν από τη σύμβαση. Η λίγκα έχει ζητήσει να μην παρακρατηθούν αυτά τα χρήματα, και εκεί βρίσκεται ένα ακόμα σημαντικό “αγκάθι” στις σχέσεις των 2 πλευρών.

Το μόνο δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι Superleague και Nova δεσμεύονται νομικά με συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Εκεί “πατάνε” ορισμένοι επικεφαλής ΠΑΕ της λίγκας και αναφέρουν πως εάν η Nova δε συμφωνεί με τους όρους της συνεργασίας μπορεί να αποχωρήσει μονομερώς από αυτή, πληρώνοντας και τις προβλεπόμενες οικονομικές ρήτρες.

Από την άλλη πλευρά όμως, μια αποχώρηση της Nova από τη συμφωνία θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωση των περισσότερων ομάδων της λίγκας, αφού οι 11-12 από τις 16 ομάδες εξαρτούν τα οικονομικά τους αποκλειστικά από τα χρήματα της Nova, καθώς δεν υπάρχει πλέον ούτε ο ΟΠΑΠ ως κεντρικός χορηγός του πρωταθλήματος.

Πιθανότατα όσοι παράγοντες της λίγκας “προκρίνουν” τη “σκληρή” γραμμή απέναντι στη Nova “ποντάρουν” στην αντίπαλό της, Cosmote TV, ως τον υποψήφιο να αναλάβει την κεντρική τηλεοπτική διαχείριση της λίγκας. Ωστόσο μέχρι τώρα η Cosmote TV κρατά στάση αναμονής και δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια. Ακόμα όμως και αν η Cosmote TV ενδιαφερόταν για το πρωτάθλημα της λίγκας, η λογική λέει πως θα εκμεταλλευόταν την κατάσταση για να προσφέρει ένα ποσό σημαντικά λιγότερο από αυτά που έχει συμφωνήσει να δίνει η Νοva.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για το ενδεχόμενο να αναλάβει η ΕΡΤ ή κάποιο άλλο ιδιωτικό ελεύθερο κανάλι την τηλεοπτική κάλυψη, καθώς και στην περίπτωση αυτή τα ποσά που έχουν ακουστεί είναι πολύ μικρότερα. Το σίγουρο είναι πως σε περίπτωση “σπασίματος” της υπάρχουσας συμφωνίας των 2 πλευρών, περισσότερες από τις μισές ομάδες της λίγκας θα βγουν οικονομικά ζημιωμένες και το πρωτάθλημα θα τιναχτεί στον αέρα καθώς πολλές ομάδες θα αντιμετωπίσουν άμεσα τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, με αποτέλεσμα είτε να αποχωρήσουν αναγκαστικά από το πρωτάθλημα, είτε να συμμετέχουν σε αυτό με παίχτες από τις ομάδες νέων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος και, κατά συνέπεια, με την αξία του ποδοσφαιρικού προϊόντος που αυτό θα παράγει.

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, η λίγκα αποφάσισε τη συγκρότηση μιας επιτροπής που θα έχει στόχο τη συνάντηση με τα στελέχη της Nova ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση σε όλα τα ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα ζητήσει συνάντηση με τη Nova για την προσεχή Δευτέρα, ωστόσο μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε επιβεβαιωμένο ραντεβού των 2 πλευρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ