Ελληνικές και ιαπωνικές επιχειρήσεις διερευνούν συνεργασίες σε εφαρμογές νανοτεχνολογίας

συνεργασίας πάνω σε προηγμένες εφαρμογές των οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών και της νανοτεχνολογίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ ελληνικών και ιαπωνικών επιχειρήσεων του κλάδου, στο πλαίσιο ημερίδας του “Nanotexnology 2017”, στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του JAPEC, καθηγητής Τοσοχίντε Καμάτα, διευθυντής του κέντρου έρευνας εύκαμπτων ηλεκτρονικών, του ιαπωνικού Ινστιτούτου Προηγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (AIST), εστίασε στις νέες τάσεις στα εύκαμπτα και τα εκτυπωμένα οργανικά ηλεκτρονικά και στις ποικίλες εφαρμογές που απαντώνται πλέον στη βιομηχανία της Ιαπωνίας.

Ο Τοσοχίντε Καμάτα αναφέρθηκε σε πλήθος εφαρμογές, όπως, ρούχα με ενσωματωμένα ηλεκτρονικά, συσκευές καθημερινής χρήσης, εφαρμογές στη χημική βιομηχανία, στην κατασκευή πλαστικών και στην εκτύπωση, αισθητήρες, ηλιακές κυψέλες φωτισμού και ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών της άμεσης (direct) βιομηχανίας, που “πλέον, θα υπάρχει πάνω σε ένα φύλλο, επάνω μας σε μια συσκευή, σε κομμάτια φιλμ και χαρτιού”.

Ο πρόεδρος του Japec επισήμανε ότι αυτή είναι μια “υψηλή αλλά και ακριβή τεχνολογία” και επεσήμανε τις προοπτικές που μπορούν να υπάρξουν μέσω της συνεργασίας, καθώς όπως είπε, σε κάθε αγορά υπάρχουν διαφορετικές κουλτούρες που αξίζει να διερευνηθούν, ώστε η τεχνολογία και τα προϊόντα της να προσαρμόζονται στις ανάγκες του καταναλωτή, του χρήστη, στις διάφορες περιοχές.

Επισήμανε επίσης, ότι ζητούμενο είναι η ποιοτική προηγμένη τεχνολογία, αλλά είναι σημαντικό και το ανταγωνιστικό κόστος, το φθηνότερο κόστος παραγωγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ