Δοκιμάσαμε το Sony XZ Premium

Η Sony δεν είναι μια “χθεσινή” εταιρεία στο χώρο των κινητών τηλεφώνων και έχει γράψει μία δική της ιστορία με συσκευές “σταθμούς” στην ιστορία της κινητής τηλεφωνίας. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο δείχνει μια πιο “εσωστρεφή” τάση, κάτι όμως που, όπως μας είπαν τα στελέχη της, δεν έχει να κάνει με τη δυναμική της εταιρείας, αλλά με την επιλογή της να εστιάσει στις κερδοφόρες αγορές, ώστε και το τμήμα mobile να καταστεί κερδοφόρο (όπως και συνέβη, σύμφωνα με την εταιρεία).

Απόδειξη για τα παραπάνω είναι το νέο XZ Premium που αποτελεί το νεώτερο High End smartphone της Sony Mobile, και φιλοδοξεί να αποδείξει πως η Sony εξακολουθεί να είναι εδώ και να παρουσιάζει ιδιαίτερα ανταγωνιστικές προτάσεις σε μία αγορά με πολύ σκληρό ανταγωνισμό, όπως αυτή των High End smartphones.

Εμφάνιση

Η Sony είναι μια από τις λίγες εταιρείες που μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν διατηρήσει μια “σχεδιαστική ταυτότητα” για τα smartphones τους μέσα στην πάροδο του χρόνου, αν και τα στελέχη της μας είπαν πως από την επόμενη χρονιά αυτό θα αλλάξει ριζικά, και θα δούμε μια τελείως νέα σχεδιαστική προσέγγιση γενικότερα. Για το XZ Premium όμως, η Sony φρόντισε να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες σχεδιασμού και την εμπειρία στην χρήση υλικών υψηλής ποιότητας που έχει αποκτήσει από την εποχή της δημιουργίας του πρώτου Xperia Z.xz2Ξεκινώντας από το πλαϊνό μέρος της συσκευής, αυτό που ξεχωρίζει είναι ο τρόπος που η Sony έχει σχεδιάσει το μεταλλικό πλαίσιο της. Η καμπύλη που αυτό έχει, χαρίζει στο XZ Premium δύο διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά.

Το πρώτο αφορά το πως η συσκευή “κάθεται” στο χέρι του χρήστη της, αφού η καμπύλη αυτή είναι ιδιαίτερα ευχάριστη στην αφή και αρκετά “ευγενική” σε σύγκριση με πιο επίπεδες και τετράγωνες επιφάνειες. Ταυτόχρονα, ο τρόπος που το μπροστινό και πίσω γυάλινο τμήμα του XZ Premium συναντούν το μεταλλικό αυτό πλαίσιο, το κάνουν να δείχνει σαν μια συνεχόμενη επιφάνεια που “αγκαλιάζει” την συσκευή.

Αυτή η “απλότητα” συνεχίζεται και στο μπροστινό μέρος του XZ Premium, όπου όμως δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι… δεσπόζει η 5.5 ιντσών οθόνη του, καθώς η σχεδιαστική παράδοση της Sony περιλαμβάνει και μεγάλο πλαίσιο γύρω από την οθόνη σε σχεδόν όλες τις High End συσκευές της. Όπως είπαμε όμως, η Sony υπόσχεται κάτι διαφορετικό σχεδιαστικά από τη νέα χρονιά.

Η ηχητική εμπειρία που προσφέρει το XZ Premium τουλάχιστον στην προβολή Video (για την οποία είναι και ιδανική η οθόνη του) κάνουν τον χρήστη του να ξεχνάει το μεγάλο μέγεθος ολόκληρης της συσκευής.

Στο πλαϊνό μέρος του XZ Premium βρίσκονται και τα πλήκτρα χειρισμού του, συγκεντρωμένα όλα καλώς ή κακώς στην δεξιά πλευρά. Εδώ βρίσκεται και το πλήκτρο λήψης φωτογραφιών.

Μαζί με αυτό βρίσκεται και το πλήκτρο ενεργοποίησης του XZ Premium που φιλοξενεί για μια ακόμα φορά τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Οθόνη

Η 4k οθόνη του XZ Premium είναι ταυτόχρονα το πιο “ξεχωριστό” χαρακτηριστικό του, αλλά πρακτικά και ο λόγος ύπαρξης του.

Είναι η δεύτερη φορά που η Sony Mobile προσπαθεί να εκμεταλλευτεί εμπορικά την “μοναδικότητα” ενός Smartphone με 4k οθόνη. Στην μοναδικότητα της 4k ανάλυσης δεν μπορεί κανείς να φέρει… αντίρρηση αφού το XZ Premium είναι το μόνο smartphone στην αγορά που προσφέρει κάτι τέτοιο.xz3Ωστόσο, για να “λυθεί” το πρόβλημα της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας και της παραγωγής θερμότητας όταν η συσκευή δουλεύει στη μέγιστη ανάλυση, η Sony επέλεξε να “ρυθμίσει” το XZ Premium έτσι ώστε να λειτουργεί σε ανάλυση 1080p για σχεδόν όλες τις καθημερινές εργασίες που κάνει ο χρήστης του με αυτό.

Η μοναδική περίπτωση που η οθόνη της συσκευής εκμεταλλεύεται την πλήρη ανάλυση της, είναι όταν το XZ Premium καταλάβει ότι προβάλει περιεχόμενο αυτής της ανάλυσης. Αυτό σημαίνει ότι μόνο κατά την προβολή αρχείων video ανάλυσης 4k αλλά και κατά την προβολή φωτογραφιών, η συσκευή αυτόματα αλλάζει την ανάλυση της οθόνης της στο μέγιστο προκειμένου να προβάλει το ανάλογο περιεχόμενο.

Το αποτέλεσμα στην πράξη είναι μια εντυπωσιακή σε ποιότητα προβολής οθόνη, από κάθε σχεδόν άποψη (και γωνία). Σε κάθε άλλη περίπτωση, η οθόνη του XZ Premium προσφέρει αντίστοιχα κορυφαία χρωματική απόδοση και λεπτομέρεια προβολής, ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχει τρόπος να δει ο χρήστης κάτι “χειρότερο” αφού ακόμα και σε 1080p Mode η ποιότητα της οθόνης διατηρείται κορυφαία.

Για την προβολή Video συγκεκριμένα υπάρχει και η δυνατότητα ενεργοποίησης του HDR Mode, ένα χαρακτηριστικό της οθόνης για το οποίο η Sony δικαίως είναι υπερήφανη και το προβάλει αναλόγως.

Κάμερα

H Sony περιορίζεται στην εμπορική ονομασία Motion Eye για την κάμερα που έχει δημιουργήσει και εξοπλίσει με αυτή το XZ Premium.

Η ονομαστικά μειωμένη ανάλυση των 19 Mpixels, σε σύγκριση με τα 23 των προηγούμενων συσκευών της εταιρείας, με την διατήρηση του ίδιου φυσικού μεγέθους, επέτρεψε στην Sony να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση της.xz4Το δεύτερο όμως και εμπορικά πιο “προβεβλημένο” χαρακτηριστικό της Motion Eye κάμερας, είναι η δυνατότητα λήψης Video με960 καρέ το δευτερόλεπτο. Τεχνικά αυτό είναι δυνατόν με την τοποθέτηση μιας μικρής μνήμης RAM στον ίδιο τον αισθητήρα της κάμερας, κάτι που επιτρέπει την προσωρινή αποθήκευση πολύ περισσότερων δεδομένων, που κάνουν δυνατή την λήψη των 960 αυτών καρέ σε κάθε δευτερόλεπτο. Ωστόσο αυτό είναι δυνατό για συνολικό διάστημα ενός δευτερολέπτου (και κάτι λιγότερο), οπότε ο χρήστης θα πρέπει να ξέρει τί θέλει να καταγράψει, και φυσικά να το… προλάβει.

Σε ότι αφορά στις φωτογραφίες η ποιότητα που βγάζει η κάμερα είναι σίγουρα βελτιωμένη. Οι φωτογραφίες περιέχουν υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας, αυτά που περιμένει κανείς με δεδομένη την ονομαστική ανάλυση του αισθητήρα, σε συνθήκες ημέρας.

Ωστόσο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού η απόδοση δεν είναι ίδια, καθώς απουσιάζει το Optical Image Stabilization, ενώ ο αισθητήρας βρίσκεται πίσω από ένα όχι φωτεινό διάφραγμα f/2.0.

Επεξεργαστής και μνήμη

Το XZ Premium μπορεί να λέει ότι έχει μια ακόμα “πρωτιά” αφού ήταν η πρώτη συσκευή που ανακοινώθηκε και ξεκίνησε να πωλείται με τον Snapdragon 835 στο εσωτερικό της. Πρακτικά μέχρι να έρθει και στη χώρα μας, ξεκίνησε αντίστοιχα η διάθεση και άλλων συσκευών με αυτόν, που όμως επίσης τουλάχιστον επίσημα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα οπότε έστω και έτσι, ο ισχυρισμός της Sony είναι “σωστός”.

Ο Snapdragon 835 αποτελεί τον νεότερο και με διαφορά ισχυρότερο σε κάθε τομέα επεξεργαστή της Qualcomm. Ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής, στο εσωτερικό του βρίσκονται συνολικά 8 πυρήνες επεξεργασίας.

Το XZ Premium είναι ιδανικά “ρυθμισμένο” να ενεργοποιεί όσους από τους 8 χρειάζεται προκειμένου να προσφέρει μονίμως μια συνεχώς ταχύτατη εμπειρία χρήσης. Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν πρόκειται ο χρήστης του να το δει να “καθυστερεί” ή να κολλάει την ώρα που του ζητάει να ανοίξει και να εκτελέσει κάθε είδους εφαρμογή.

Στην ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών από αυτές, και την εναλλαγή μεταξύ τους, βοηθούν τα 4 GB μνήμης RAM της συσκευής.

Ονομαστικά, το XZ Premium έρχεται με 64GB αποθηκευτικού χώρου στην βασική έκδοσή του, που τείνει πλέον να γίνει “δεδομένο” για αυτή την κατηγορία συσκευών. Παρόλα αυτά, η συσκευή της Sony έχει πραγματικά διαθέσιμο χώρο κοντά στα 50 GB, ωστόσο ο χρήστης του XZ Premium μπορεί να τοποθετήσει σε αυτό μια κάρτα μνήμης MicroSD, με χωρητικότητα έως και 256 GB.

Λειτουργικό σύστημα

Αυτό που πάντα ήταν και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Sony είναι το γραφικό περιβάλλον των συσκευών της.

Η απλότητα και η ομορφιά στον σχεδιασμό του, συνδυάζεται ιδανικά με επιπλέον δυνατότητες και εφαρμογές, σε σύγκριση πάντα με την stock έκδοση του Android 7.0 Nougat, η οποία και τρέχει κάτω από αυτό στην περίπτωση του XZ Premium.

Η συσκευή είναι από τις λίγες που συνεχίζουν να προσφέρουν ξεχωριστή εφαρμογή “Βίντεο” στην οποία και προβάλλεται ταξινομημένο ανάλογα με την προέλευση, όλο το περιεχόμενο που βρίσκεται στην συσκευή.

Αντίστοιχα, όπως συνηθίζεται από την Sony, η εφαρμογή της μουσικής είναι από αυτές που έχουν δεχθεί την περισσότερη προσοχή και “φροντίδα”.

Όπως όλοι οι κατασκευαστές πλέον, έτσι και η Sony προσφέρει την δυνατότητα εναλλαγής του θέματος εμφάνισης στο γραφικό περιβάλλον του XZ Premium, αλλά και την αλλαγή απλά της χρωματικής παλέτας που χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό του.

Μπαταρία

Στο εσωτερικό του XZ Premium παρά τις αυξημένες συνολικές διαστάσεις του, βρίσκεται μια σχετικά μικρή μπαταρία χωρητικότητας 3.250 mAh. Σε σύγκριση με αρκετές συσκευές του ανταγωνισμού, μαζί με την 4k Οθόνη και το ισχυρό Hardware στο εσωτερικό του, η απόδοση της δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς ειδικά από συσκευή της Sony.

Η εντατική χρήση μπορεί να αφήσει το XZ Premium από μπαταρία ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα. Ο λιγότερο απαιτητικός χρήστης θα καταφέρει παρόλα αυτά με άνεση να βγάλει μια ολόκληρη ημέρα χρήσης, με το ποσοστό της φόρτισης στο τέλος αυτής να είναι κοντά στο 35%.

Συμπέρασμα

Το XZ Premium είναι μια συσκευή που δύσκολα μπορεί κάποιος να κρίνει με τους ίδιους όρους σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό του. Η 4k Οθόνη του είναι προφανώς μοναδική στην αγορά, όμως αντίστοιχα μοναδικοί είναι και οι περιορισμοί στην λειτουργία και την πραγματική της “χρησιμότητα”.xz1Ως τεχνολογικό επίτευγμα τώρα, το XZ Premium είναι προφανώς άριστο, ενώ όπως όλες οι συσκευές της κατηγορίας από τη Sony στο παρελθόν, συνδυάζει την τεχνολογική αυτή αρτιότητα του με αντίστοιχη ποιότητα και πολυτέλεια.

Ωστόσο η Sony έχει πλέον να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα ισχυρό ανταγωνισμό στο συγκεκριμένο χώρο, οπότε η εμπορική επιτυχία του XZ Premium αποτελεί σαφώς ένα στοίχημα για την εταιρεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ