20 δισ. ευρώ περιμένουν το “ΟΚ” για να “πέσουν” στην αγορά!

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Αποφασισμένες να τροφοδοτήσουν με ρευστότητα την αγορά δηλώνουν οι τράπεζες τόσο στον τομέα του επιχειρείν όσο και στον τομέα των ιδιωτών πελατών και ειδικότερα στην στεγαστική και καταναλωτικής πίστη.

Διαθέτουμε επάρκεια κεφαλαίων για χρηματοδότηση κάθε βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου κάθε μεγέθους αναφέρουν κατηγορηματικά όλα ανεξαιρέτως τα διοικητικά στελέχη των συστημικών τραπεζών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα το πρόβλημα της χαμηλής ζήτησης.

Ειδικότερα, όπως επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, παρουσιάζοντας το στρατηγικό πλάνο της “Agenda 2020” η Τράπεζα Πειραιώς έχει ως στόχο οι νέες χρηματοδοτήσεις της Πειραιώς να φθάνουν σταδιακά τα 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση το 2020, από 2 δισ. ευρώ το 2016.

Christos_Megalou_CEO_Piraeus_Bank_980x

Στην ίδια κατεύθυνση, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει υγιή και βιώσιμα σχέδια στον τομέα του επιχειρείν αλλά και να καλύψει ανάγκες ιδιωτών στον τομέα της λιανικής, έχοντας αναφερθεί ταυτόχρονα στην έλλειψη σοβαρής ζήτησης. Χωρίς να έχει δεσμευθεί σε κάποιο συγκεκριμένο νούμερο, η διοίκηση της Eurobank, φαίνεται να έχει δεσμεύσει ένα ποσό περί των 3 και 4 δισ. ευρώ.

Fokion_Karavias_Eurobank_960

Στο θέμα έχει αναφερθεί και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, επισημαίνοντας πολλές φορές στην γενική συνέλευση της τράπεζας ότι η πιστωτική επέκταση για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, όχι μόνο θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά θα επανενεργοποιήσει και τις ροές εσόδων στις τράπεζες. Ειδικότερα για την Εθνική Τράπεζα τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι οι νέες χρηματοδοτήσεις. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας υπολογίζεται, με βάση της εκτιμήσεις των αναλυτών, πως έχει δεσμεύσει για το λόγο αυτό ποσό που θα προσεγγίσει τα 5 δισ. ευρώ.

Επίσης και η Alpha Bank διαθέτει κεφάλαια για νέες χρηματοδοτήσεις βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων της πελατειακής της βάσης σε τομείς που θα αποτελέσουν την αιχμή για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Διαθέτουμε 4 δισ. ευρώ νέες χρηματοδοτήσεις μέχρι το 2019, στηρίζουμε την ανάκαμψη τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτριος Μαντζούνης.

Εκτός όμως, από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και η Attica Bank σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησης της είναι έτοιμη να συμβάλει με τις δικές της δυνάμεις στην χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας χωρίς να έχει αναφερθεί ή να υπολογιστεί κάποιο σχετικό ποσό!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ