Οι Έλληνες εργάζονται 203 ημέρες τον χρόνο για εφορία και ταμεία

Κατά μέσο όρο 203 ημέρες θα πρέπει να εργαστούν οι Έλληνες πολίτες για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς το κράτος, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (ΗΦΕ).

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε χτες από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ), καταδεικνύει ότι κάθε χρόνο οι πολίτες εργάζονται κατά μέσο όρο όλο και περισσότερες ημέρες για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς το κράτος, με το ρυθμό αύξησης να σημειώνει μάλιστα ραγδαία άνοδο τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, σε σύγκριση με το 2006, οι Έλληνες εργάζονται δύο επιπλέον μήνες για το κράτος. Ενδεικτικά, το 2015 ο μέσος φορολογούμενος εργάστηκε 188 ημέρες για το κράτος.

Η χώρα αμς κατατάσσεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με έλευση της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας, ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία είναι μία από τις τελευταίες χώρες αναφορικά με την ανταποδοτικότητα των φόρων.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας για το 2016 κατατάσσουν την Ελλάδα στην έκτη θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού ο μέσος Έλληνας εργάστηκε για το κράτος μέχρι τις 7 Ιουλίου. Στην πρώτη θέση όμως βρίσκεται η Γαλλία, με τον μέσο Γάλλο να εργάζεται μέχρι τις 29 Ιουλίου, ενώ Κύπρος, Μάλτα και Ιρλανδία είναι οι χώρες στις οποίες έρχεται νωρίτερα η ημέρα φορολογικής ελευθερίας. Βάσει της εκτίμησης για το 2017 η Ελλάδα θα βρεθεί στην τρίτη θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίσω μόνο από τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (ΗΦΕ) ορίζεται η ημέρα του χρόνου στην οποία ο μέσος φορολογούμενος σταματάει να αποδίδει το εισόδημά του στο κράτος και ξεκινάει να το διαθέτει για δικές του ανάγκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ