Ελληνικό το 1/4 του παγκόσμιου στόλου

Κυρίαρχοι είναι για μια ακόμη φορά οι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στα δεξαμενόπλοια, ανεξαρτήτως σημαίας, (δηλαδή ανεξαρτήτως σε ποιο νηολόγιο είναι εγγεγραμμένα), το 25,2% του παγκόσμιου στόλου ανήκει σε Έλληνες.

Ωστόσο, και στο στο ελληνικό νηολόγιο τα περισσότερα πλοία είναι δεξαμενόπλοια, με τα υπό ελληνική σημαία πλοία αποτελούν το 8,8% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων σε αριθμό πλοίων, το 8,8% σε χωρητικότητα gross tonnage και το 9,2% σε χωρητικότητα DWT.

Αναφορικά με τις αγοραπωλησίες δεξαμενόπλοιων, σύμφωνα με τα στoιχεία της Allied Shipping Research μέχρι και το α’ 10ήμερο του μήνα, οι Έλληνες έχουν επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την αγορά 33 δεξαμενόπλοιων από τα 195 που έχουν αγοραστεί συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που αντιστοιχεί σε ποσοστό 16,9%.

Συνολικά έχουν καταβάλλει ήδη 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά 151 πλοίων εκ των οποίων εκτός των δεξαμενόπλοιων, τα 100 είναι φορτηγά, 16 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και δύο υγραεριοφόρα.

Οι Έλληνες έχουν καταβάλει το 27% από το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί σε αγορές πλοίων παγκοσμίως που φθάνουν τα 10,009 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ