Metro: Αναμένει τζίρο μεγαλύτερο του 1,2 δισ . ευρώ το 2017

Τζίρο που θα ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ αναμένεται να καταγράψει η Metro AEBE το 2017, παρά τη γενικότερη κάμψη που επικρατεί στην αγορα της λιανικής. Τα μεγέθη αφορούν την συνολική πορεία των MyMarket, Metro Cash & Carry και Βερόπουλος ενώ οι εξελίξεις τόσο στην οικονομία όσο και στον κλάδο είναι αυτές που θα καθορίσουν την τελική εικόνα.Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έκλεισε το 2016 με συνολικό κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 1,15 δισ. ευρώ. 

Τα παραπάνω αποκάλυψε χθες σε δημοσιογραφική συνάντηση ο  Αριστοτέλης Παντελιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Metro, ο οποίος ακόμη επισήμανε πως η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου στο σύνολό της γνωρίζει κάμψη που κυμαίνεται μεταξύ -5% & -6% στο πρώτο πεντάμηνο του 2017.

Αντίστοιχη, όπως σημείωσε είναι η κάμψη και στην αγορά των Cash & Carry, την οποία απέδωσε στο κλείσιμο αρκετών μικρών καταστημάτων που αποτελούν πελάτες της κατηγορίας, ενώ υποχωρεί ο τζίρος σε πολλά καταστήματα εστίασης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η Metro AEBE καταγράφει αύξηση τζίρου, η οποία οφείλεται στην μεγάλη ανάπτυξη που γνωρίζει το ανανεωμένο δίκτυο της πρώην “Βερόπουλος”, το οποίο “τρέχει” με ρυθμό 30%.

Στον αντίποδα, τα παλιά καταστήματα My Market υποχωρούν με ρυθμό 2%, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στα καταστήματα cash & carry, που σημειώνουν κάμψη ανάλογη με εκείνη της συνολικής αγοράς. Για το 2017, η Metro προγραμματίζει την ίδρυση δέκα νέων καταστημάτων -εκ των οποίων τα δύο έχουν ήδη ανοίξει – κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, όπου ακόμη έχει μικρή παρουσία. Ακόμη, ύστερα από τις ανακαινίσεις 65 καταστημάτων της πρώην “Βερόπουλος”, φέτος θα γίνουν ανακαινίσεις σε 42 καταστήματα και το 2018, οπότε θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανακαινίσεων, σε περίπου 45 καταστήματα.  Τέλος, ο  Παντελιάδης αναφέρθηκε και στην συνεργασία με τον Κώστα Μαχαίρα, ο οποίος έχει αναλάβει Σύμβουλος Διοίκησης της Metro, χωρίς, όμως, να διατηρεί ή να πρόκειται να διατηρήσει κάποια οργανική σχέση με την εταιρεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ