Οι μπαχαλάκηδες, ο “Τειρεσίας” και η προκλητική αδιαφορία

του Γιάννη Λεοντάρη

Δεν είναι η πρώτη φορά που το αναφέρουμε. Οι ιδιοκτήτες των ποδοσφαιρικών και μπασκετικών ανώνυμων εταιρειών (ΠΑΕ και ΚΑΕ, αντίστοιχα) αντιμετωπίζουν τις εταιρείες τους με τρόπο που εάν τον εφάρμοζαν (έστω και κατά 50%) στις δικές τους “κανονικές” εταιρείες, τότε όχι μόνο θα έχαναν πολύ σύντομα όλη τους την περιουσία, αλλά δε θα ήξεραν και πού χρωστάνε.

Το “έργο” το ξαναείδαμε χθες, κατά τη διάρκεια του τελευταίου ματς, στο ΣΕΦ, μεταξύ του ΟΣΦΠ και του ΠΑΟ, που θα έκρινε και τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας στο μπάσκετ. Ο ΠΑΟ παρουσιάστηκε καλύτερος (και οι άνθρωποι του ΟΣΦΠ το παραδέχτηκαν) αλλά αυτό φαίνεται πως δεν άρεσε σε κάποια “καλόπαιδα”, τα οποία λίγο πριν το τέλος άρχισαν να εκτοξεύουν καπνογόνα, βεγγαλικά και δυναμιτάκια προς το γήπεδο, με αποτέλεσμα ο αγώνας να διακοπεί μέχρι να εκκενωθεί το γήπεδο (και να την πληρώσει έτσι η μεγάλη πλειοψηφία των φιλάθλων που πήγε να δει έναν αγώνα χωρίς τη διάθεση να δημιουργήσει έκτροπα) και να μπορέσει να τελειώσει έτσι το ματς.

Μερίδιο ευθύνης έχουν όλοι. Καταρχάς, η αστυνομία, που για μία ακόμα φορά δεν έκανε ούτε μία σύλληψη (τουλάχιστον δεν είχε ανακοινωθεί τίποτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας). Να δούμε εάν θα αξιοποιήσει το όποιο οπτικοακουστικό υλικό για την ταυτοποίηση των μπαχαλάκηδων, και φυσικά να δούμε εάν αυτή τη φορά θα ευαισθητοποιηθεί και κανένας “κανονικός” εισαγγελέας για να ασκήσει αυτεπάγγελτη δίωξη στους συγκεκριμένους, και όχι μόνο ο αθλητικός εισαγγελέας για τις “καθιερωμένες” ποινές.

Ο ρόλος όμως της αστυνομίας και των δικαστικών Αρχών είναι κατασταλτικός.

Ο προληπτικός ρόλος ανήκει στις ίδιες τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ. Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής είχε υποχρεώσει όλες τις ΠΑΕ και ΚΑΕ να εγκαταστήσουν στα γήπεδά τους τόσο σύστημα ονομαστικού εισιτηρίου, όσο και πήρες σύστημα καταγραφής με κάμερες που θα κάλυπταν το σύνολο του γηπέδου και των εξεδρών.

Με τον τρόπο αυτό, υπάρχει πλέον πρακτικά η δυνατότητα καταγραφής τυχόν εκτρόπων, και αναγνώρισης των μπαχαλάκηδων που συμμετέχουν σε αυτές, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να μην πωλούνται εισιτήρια σε όσους έχουν αναγνωριστεί για συμμετοχή σε έκτροπα.

Κοινώς, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας “Τειρεσίας” όπου θα εντάσσονταν όλοι όσοι δημιουργούσαν ή συμμετείχαν σε επεισόδια, άσχετα εάν ασχολήθηκε μαζί τους κάποιος εισαγγελέας ή όχι, και έτσι οι συγκεκριμένοι θα έμεναν, τουλάχιστον, εκτός γηπέδων.

Τί γίνεται στην πράξη; Οι ΠΑΕ – ΚΑΕ ποτέ δε ζητάνε, μετά από επεισόδια στα γήπεδά τους, την ταυτοποίηση των μπαχαλάκηδων ώστε να τους εντάξουν στη σχετική “μαύρη λίστα” και να μην έχουν πρόσβαση ξανά σε εισιτήρια (άρα και σε είσοδο στο γήπεδο), η αστυνομία σπάνια προβαίνει σε συλλήψεις, και ακόμα και αν το κάνει, σχεδόν όλοι οι συλληφθέντες αφήνονται ελεύθεροι ή πέφτουν στα “μαλακά” με πολύ ελαφριές, ή εξαγοράσιμες, ποινές.

Πρακτικά, πλήρης ατιμωρησία, και μέσω αυτής το “μήνυμα” πως μέσα στο γήπεδο όλα (ή σχεδόν όλα) επιτρέπονται.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, να ήσασταν εργαζόμενοι σε κάποια από τις “κανονικές” εταιρείες των ιδιοκτητών των ΠΑΕ – ΚΑΕ, και μια μέρα να είχατε τσακωθεί με έναν συνάδελφό σας ή με τον προϊστάμενό σας, και πάνω στο θυμό σας να παίρνατε μια βαριοπούλα και να κάνατε όλο το χώρο εργασίας “καλοκαιρινό”. Ποιά πιστεύετε ότι θα ήταν η κατάληψη; Η εταιρεία δε θα σας κυνηγούσε νομικά για να αποκαταστήσετε οικονομικά τουλάχιστον τις ζημιές που κάνατε; Προφανώς και θα το έκανε.

Γιατί λοιπόν δεν κάνουν το ίδιο και οι ΚΑΕ και οι ΠΑΕ με τους μπαχαλάκηδες που κάνουν κάθε φορά “καλοκαιρινά” τα γήπεδα και τις ζημιώνουν σημαντικά και ποικιλοτρόπως;

Υπάρχει η καταστολή, και υπάρχει και η πρόληψη. Για την ευθύνη εκείνων που πρέπει να καταστέλλουν οι ίδιες οι ΠΑΕ – ΚΑΕ κάνουν πολύ συχνά λόγο, και φυσικά επιρρίπτουν και ευθύνες.

Για τις δικές τους ευθύνες στη μη πρόληψη, θα μιλήσουν κάποια στιγμή;…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ