Με 750 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία του Τζον Κάλαμος το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής!

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Με τον εορτασμό των 125 χρόνων ζωής της Εθνικής Ασφαλιστικής φαίνεται πως θα συμπέσει η ανακοίνωση της εξαγοράς της θυγατρικής ασφαλιστικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του EMEAgr λεπτομέρειες παραμένουν προκειμένου να ανακοινωθεί και – και επίσημα – η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της κοινοπραξία J. Calamos – Exin Group” για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι τιμήματος έκπληξη με την Εθνική Τράπεζα να διατηρεί τελικά το 25%.

Ειδικότερα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η κοινοπραξία “J. Calamos – Exin Group” στην οποία συμμετέχουν εκτός του Τζον Κάλαμος, ο Παύλος Κανελλόπουλος, ο Τζον Κουδούνης και ο Ματ Φέρφιλντ θα καταβάλει, για το 75%, της Εθνικής Ασφαλιστικής, το ποσό, περίπου, των 750 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας έτσι την αποτίμηση της ασφαλιστικής εταιρείας σχεδόν στο ποσό των 980 εκατ. ευρώ!

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει λάβει το “πράσινο φως” από το δ.σ. της τράπεζας προκειμένου να ολοκληρώσει το “deal” για το οποίο παραμένουν κάποιες μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες για να ανακοινωθεί και επίσημα. Βεβαίως δεν αποκλείεται η ανακοίνωση της εξαγοράς του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την κοινοπραξία “J. Calamos – Exin Group” να συμπέσει με το συνέδριο πωλήσεων της ασφαλιστικής εταιρείας που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Παρασκευή.

Ένα από τα σημεία που “καθυστέρησαν” την ανακοίνωση της συμφωνίας έχει να κάνει, σύμφωνα με κύκλους που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, με το όνομα της Εθνικής Ασφαλιστικής το οποίο η Εθνική Τράπεζα δεν μπορεί να πωλήσει, καθώς εμπεριέχει το πρόθεμα “Εθνική”. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως η λύση που βρέθηκε είναι οι νέοι “ιδιοκτήτες” της Εθνικής Ασφαλιστικής να επενοικιάσουν τον τίτλο της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας.

Παράλληλα, άλλα οι πηγές αναφέρουν ότι σημαντικό ρόλο στην επιλογή της “J. Calamos – Exin Group”, εκτός από το τίμημα που ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό της κινεζικής Fosun, σημαντικό ρόλο έπαιξε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για τη σύμβαση bancassurance, η οποία θα αφορά σε αποκλειστική συνεργασία της Εθνικής Ασφαλιστικής με την Εθνική Τράπεζα για 10 έτη, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη μια πενταετία 5 έτη με προκαθορισμένη προμήθεια.

Σημειώνεται, τέλος, πως σύμβουλοι για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι οι ξένες επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs και Morgan Stanley.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ