Alpha Bank: Ενισχυμένα τα αποτελέσματα τριμήνου

Ενισχυμένα εμφανίζονται τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Alpha Bank για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Ειδικότερα:

– Το α΄ τρίμηνο του 2017 είναι το τρίτο κατά σειρά κερδοφόρο τρίμηνο, με τα κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται σε 48,1 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου και της διατηρήσεως της υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας.

– Τα κύρια αποτελέσματα προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 4,6% σε ετήσια βάση ή 1,2% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν κατά το α΄ τρίμηνο 2017 σε 305,1 εκατ. ευρώ.

– Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 7,2% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 279 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης εξόδων / εσόδων διαμορφώνεται σε 46,3%, ποσοστό που συνιστά την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

– Διατηρήθηκε η κύρια λειτουργική κερδοφορία παρά τη συνεχιζόμενη απομόχλευση του ισολογισμού. Το ενεργητικό μειώθηκε κατά 6% σε ετήσια βάση και διαμόρφωσή του σε 64,1 δισ. ευρώ. Τα δάνεια μετά από συσσωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 44,2 δισ. ευρώ έναντι 45,8 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα χρεόγραφα μειώθηκαν κατά 2,1 δισ. ευρώ ή 20,9% σε ετήσια βάση.

– Ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) της τράπεζας διαμορφώθηκε σε 17,3%, λαμβανομένης υπ’ όψιν της θετικής επιπτώσεως από την πώληση των δραστηριοτήτων στη Σερβία. Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 8,8 δισ. ευρώ, τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, και η ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή διαμορφώνεται σε 5,7 ευρώ.

– Τα υπόλοιπα καταθέσεων ανήλθαν σε 33,1 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2017, έναντι 32,9 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2016. Στην Ελλάδα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε 28,1 δισ. ευρώ.

– Η χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω το α΄ τρίμηνο 2017 κατά 1,3 δισ. ευρώ, σε 17 δισ. ευρώ. Τον Μάρτιο του 2017, η χρηματοδότηση μέσω του εκτάκτου μηχανισμού ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) διαμορφώθηκε σε 12,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2016.

– Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση σε επίπεδο ομίλου ανήλθε σε 38,1% στο τέλος Μαρτίου του 2017. Ο δείκτης καλύψεως δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώθηκε σε 69%, ενώ ο αντίστοιχος συνολικός δείκτης καλύψεως, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, ανέρχεται σε 124%. Ο δείκτης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων ανήλθε σε 53,8% σε επίπεδο ομίλου.

– Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το α΄ τρίμηνο 2017, μειωμένες κατά 18,8% σε τριμηνιαία βάση, ανήλθαν σε 247 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν σε 164 μονάδες βάσης έναντι 201 μονάδες βάσης στο προηγούμενο τρίμηνο.

O διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Π. Μαντζούνης, δήλωσε σχετικά: “Το πρώτο τρίμηνο του 2017 ήταν το τρίτο κατά σειρά κερδοφόρο τρίμηνο για την Τράπεζα, κατά το οποίο, παρά τη συνεχιζόμενη απομόχλευση του ισολογισμού, διατηρήθηκε η υψηλή λειτουργική κερδοφορία, ισχυροποιήθηκε περαιτέρω η κεφαλαιακή μας βάση και συνεχίσθηκε η μείωση της χρηματοδοτήσεώς μας από τις Κεντρικές Τράπεζες. Τα λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν σημαντικά σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης λειτουργικής αποδοτικότητας συνιστά την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, επιτύχαμε αποκλιμάκωση των νέων μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για μείωση του συνόλου τους και την διαρκή βελτίωση της ποιότητος του δανειακού μας χαρτοφυλακίου. Η εφαρμογή του σχεδίου αναδιαρθρώσεως της Τραπέζης συνεχίσθηκε επιτυχώς, με την ολοκλήρωση της πωλήσεως των δραστηριοτήτων μας στη Σερβία, στο πλαίσιο της αποεπενδύσεως από μη κύριες δραστηριότητες. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως αναμένεται να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική Οικονομία προκειμένου να επανέλθει σε ρυθμό αναπτύξεως εντός του 2017.”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ