LeasePlan: Ενίσχυση μεγεθών για το πρώτο 3μηνο του 2017

Η LeasePlan, που αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στο χώρο διαχείρισης εταιρικού στόλου και μετακίνησης, παρουσίασε ενισχυμένα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Τα βασικά σημεία των οικονομικών στοιχείων είναι τα εξής:

– Τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5% στα 399 εκατομμύρια ευρώ, ο εταιρικός στόλος κατά 6% και συνεχίστηκαν οι ανθεκτικές ροές εισοδήματος.

– Το συγκρίσιμο καθαρό αποτέλεσμα αυξήθηκε κατά 21% στα 146 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω βελτιώσεων επιχειρησιακής αριστείας.

– Η συγκρίσιμη απόδοση ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες σε 18,6%, κυρίως λόγω του υψηλότερου συγκρίσιμου καθαρού αποτελέσματος.

Ειδικότερα, τα συνολικά συγκρίσιμα έσοδα αυξήθηκαν κατά 6% σε 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016. Τα έσοδα από μισθώματα αυξήθηκαν κατά 115 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των υπό διαχείριση οχημάτων (6%). Η αύξηση των εσόδων από πωλήσεις οχημάτων κατά 1% οφείλεται κυρίως στην αύξηση του αριθμού των πωληθέντων οχημάτων.

Το συνολικό μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 5% σε 399 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, με υψηλότερες εισφορές κερδών από τέλη και περιθώριο επιτοκίου, υπηρεσίες μίσθωσης και ασφάλιση, μερικώς αντισταθμιζόμενο από την ελαφρώς χαμηλότερη συνεισφορά από τις πωλήσεις οχημάτων.

Το συγκρίσιμο καθαρό αποτέλεσμα για το πρώτο τρίμηνο του 2017 αυξήθηκε κατά 21% σε 146 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, κυρίως λόγω της αύξησης του στόλου, των βελτιωμένων περιθωρίων μίσθωσης, των υψηλότερων ασφαλιστικών εσόδων και της πραγματοποιηθείσας λειτουργικής αποτελεσματικότητας και εξοικονόμησης κόστους.

Ο CEO του ομίλου LeasePlan, Tex Gunning, σχολίασε σχετικά: “Η LeasePlan παρουσίασε ακόμη ένα ισχυρό σύνολο οικονομικών αποτελεσμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2017, επισημαίνοντας και πάλι τον ισχυρό και ανθεκτικό χαρακτήρα της επιχείρησής μας.

Επιπλέον, στο πρώτο τρίμηνο, ήμασταν στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε μια πανευρωπαϊκή εταιρική συνεργασία με την Uber, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη παρουσία και την εξειδίκευσή μας στο ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα της “μετακίνησης ως υπηρεσίας”.

Από την επιχειρησιακή σκοπιά, στο διάστημα αυτό ξεκινήσαμε με επιτυχία την πρωτοβουλία ‘Power of One LeasePlan’ μέσα στην εταιρεία. Κοιτάζοντας μπροστά, αυτό θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του οργανισμού μας σε όλες τις χώρες της LeasePlan, την αλυσίδα αξίας και τις λειτουργικές μας ικανότητες – επιτρέποντάς μας να ξεκλειδώσουμε γρήγορα σημαντική επιπρόσθετη αξία για τους πελάτες και τους επενδυτές μας”.

Επιχειρησιακή ανάπτυξη

Ο στόλος της LeasePlan αυξήθηκε από 1,6 εκατομμύρια οχήματα στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016, σε 1,7 εκατομμύρια οχήματα στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017. Η ανάπτυξη συνεχίστηκε σε όλους τους τομείς και σε όλες τις μεγάλες αγορές με σχετικά υψηλές συνεισφορές από τη Γερμανία.

Επιπλέον, η περαιτέρω ανάπτυξη των προϊόντων και των υπηρεσιών ασφάλισης του στόλου σε ολόκληρο τον όμιλο, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ασφαλισμένου στόλου κατά 54.000 οχήματα στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Σημειώνεται πως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η βελτίωση της ασφαλιστικής αγοράς οδήγησε στην αντιστροφή της πτωτικής πίεσης στα ασφάλιστρα.

Στο διάστημα αυτό συνεχίστηκε η συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης από διεθνείς πελάτες για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, που καλύπτουν τομείς όπως η βελτιστοποίηση του κόστους και η πολιτική στόλου.

Η βιωσιμότητα ήταν επίσης ένας τομέας ανάπτυξης, με έντονο ενδιαφέρον μεταξύ των εταιρικών μας πελατών για προτάσεις που περιέλαβαν οχήματα με χαμηλές εκπομπές ρύπων. Η αυξανόμενη αυτή ζήτηση θα υποστηριχτεί μέσω του νέου κέντρου εξειδίκευσης για ηλεκτρικά οχήματα της LeasePlan, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τέλος, στο πρώτο τρίμηνο ο όμιλος προχώρησε στην αξιοποίηση πρόσθετων ευκαιριών ανάπτυξης στον τομέα της μετακίνησης ως υπηρεσίας, όπως η έναρξη πανευρωπαϊκής εταιρικής συνεργασίας με την Uber.

Σημειώνεται πως η LeasePlan θα μεταφέρει την έδρα της από το Almere στο Άμστερνταμ και πιο συγκριμένα, από τις 6 Ιουνίου 2017, η LeasePlan Corporation θα βρίσκεται στο κτίριο Studio του ΟΗΕ (Gustav Mahlerlaan) στην επιχειρηματική περιοχή Zuidas. Στο ίδιο κτίριο θα μεταφερθεί και η LeasePlan Bank. Το γραφείο της LeasePlan για την Ολλανδία θα παραμείνει στο Almere.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ